Europa gaat verkoop van kunstmest aan banden leggen

© EPA/JO E. BREDEN

Het voorstel van de Europese Commissie om de verkoop van kunstmest aan banden te leggen, zal begin september opnieuw besproken worden.

Het voorstel van de Europese Commissie om de verkoop van kunstmest aan banden te leggen, zal begin september opnieuw besproken worden.
Eind vorig jaar legde de Europese Commissie al een voorstel op tafel om de verkoop van enkele chemische producten in te perken die momenteel op grote schaal gebruikt worden in allerhande huishoudproducten, zoals shampoos, detergenten en kunstmest.

Doel was de beschikbaarheid van onder meer ammoniumnitraat en waterstofperoxide te begrenzen, om zo terroristen een hak te zetten. Het voorstel verdween echter in een schuif bij gebrek aan overeenstemming met de lidstaten.

Naar aanleiding van de bomaanslag in Noorwegen zal het voorstel in september opnieuw opgediept worden. De Noorse extremist Anders Breivik maakte immers gebruik van kunstmest voor zijn bomaanslag in de regeringswijk van Oslo. Al was de aanslag van Breivik hoe dan ook “zeer moeilijk of zelfs onmogelijk te stoppen”, aldus Europese bronnen.

Legitieme doeleinden
Diezelfde bronnen benadrukken dat een evenwichtige regeling erg moeilijk blijft, omdat voor de betrokken chemische stoffen ook heel wat legitieme doeleinden bestaan. “Er is nood aan een doeltreffend en bruikbaar systeem”, zeggen terreurexperts.

Ander belangrijk aandachtspunt is het radicaliseringsproces dat einzelgängers zoals Breivik tot hun daden aanzet, zonder dat ze aangesloten zijn bij een terreurnetwerk. Het uitwisselen van informatie is vitaal, ook op dat punt.

In september plant bevoegd eurocommissaris Cecilia Malmström daarom een voorstel voor een nieuw netwerk dat mensen moet linken die werken rond de oorzaken van radicalisering. Er is al heel wat academische kennis, maar het idee is om ook mensen uit de praktijk -die zelf in contact komen met dergelijke individuen- te betrekken. Doel is meer te weten te komen over hints die in een vroeg stadium op radicalisatie kunnen wijzen, of over “triggers” die radicalisatie kunnen veroorzaken. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content