Europa feliciteert Kroatië met 'ja'

23/01/12 om 07:45 - Bijgewerkt om 07:45

De voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy en de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso hebben de Kroaten gefeliciteerd met hun "ja" tegen een toetreding van het land tot de Europese Unie.

Europa feliciteert Kroatië met 'ja'

© Reuters

De Kroaten hebben zich bij referendum uitgesproken voor toetreding van het land tot de Europese Unie. Bijna alle stemmen zijn geteld en "ja" heeft het gehaald met meer dan 66 procent van de stemmen.

Welvaart

"Wij zijn blij met dit resultaat", aldus Van Rompuy en Barroso in een gezamenlijke mededeling. "Met deze stemming hebben de Kroatische burgers zich akkoord verklaard met een Europese integratie. We feliciteren Kroatië en zijn volk voor de keuze: toetreding tot de Europese Unie zal de Kroaten nieuwe kansen bieden en de stabiliteit en de welvaart van het land verstevigen", klinkt het.

Signaal

Volgens Van Rompuy en Barroso is de toekomstige toetreding van Kroatië "een duidelijk signaal aan heel Oost-Europa". Na Slovenië in 2004 is Kroatië het tweede van de zes exJoegoslaviërepublieken dat bij de EU komt. "In die context is de stemming van vandaag goed nieuws voor Kroatië, voor de regio en voor Europa", luidt het nog. (Belga/EE)

Onze partners