Europa denkt aan taks op verbranding plastic afval

07/03/13 om 18:04 - Bijgewerkt om 18:04

De Europese Commissie heeft een openbaar debat op gang getrokken over de vraag hoe we beter met kunststofafval kunnen omgaan. Eén van de pistes: een taks op de verbranding van kunststofafval.

Europa denkt aan taks op verbranding plastic afval

© Thinkstock

Plastic afval wordt een steeds zorgwekkender bron van milieuvervuiling. De Europese Commissie heeft daarom een openbaar debat op gang getrokken over de vraag hoe we beter met kunststofafval kunnen omgaan. Eén van de pistes: een taks op de verbranding van kunststofafval.

Kunststoffen zijn dezer dagen alomtegenwoordig in de maatschappij, maar wegens hun duurzaamheid blijft de verwijdering een groot probleem. Het recyclagepercentage is laag en zowat de helft van alle kunststofafval in Europa wordt gestort. Wanneer dat afval in het milieu belandt, kan het er eeuwenlang achterblijven, zoals de gigantische drijvende vuilnisbelten in zeeën en oceanen illustreren.

Voor eurocommissaris voor Milieu Janez Potocnik vormt een beter beheer van kunststofafval dan ook "een grote uitdaging voor de bescherming van het milieu". De Sloveen wees er ook op dat de recyclage van kunststoffen steeds belangrijker zal worden in een wereld waar steeds meer mensen gebruik willen maken van de schaarse natuurlijke hulpbronnen.

Potocnik kreeg de steun van Jeremy Irons, die met "Thrashed" net een film over afval heeft gemaakt. "Ik probeer afval wat glamour te geven", grapte de bekende acteur. Volgens Irons verhinderen "verborgen belangen" de ontwikkeling van recyclage in vele landen. Hij verwees naar de verbrandingsindustrie. Volgens hem is verbranden van afval voor de terugwinning van energie totaal inefficiënt. Europarlementslid Kathleen Van Brempt pleit alvast voor een Europees verbod op plastic draagtasjes.

"In 2010 werden in de hele Europese Unie maar liefst 95,5 miljard plastic draagtasjes op de markt gebracht. Het merendeel daarvan, 92 procent, was bedoeld voor eenmalig gebruik. Veel van die zakjes belanden uiteindelijk in zee." De openbare consultatieronde van de Commissie duurt tot begin juni. Op basis van de resultaten zal Potocnik de bestaande Europese regelgeving opnieuw tegen het licht houden. Ondanks vijf richtlijnen over afvalbeheer blijft de situatie in verscheidene landen immers problematisch, voornamelijk in het zuiden van het continent. (Belga/RDM)

Lees meer over:

Onze partners