Europa brengt eerbetoon aan Helmut Kohl met ceremonie in Parlement

Foto van Helmut Kohl in het Europees Parlement © Belga Image

In het Europees Parlement in Straatsburg vindt een herdenkingsplechtigheid voor de overleden Duitse bondskanselier Helmut Kohl plaats, bijgewoond door een twintigtal staatshoofden en regeringsleiders. Onder anderen Angela Merkel, Emmanuel Macron, Dmitry Medvedev en Bill Clinton zullen er spreken.

Helmut Kohl krijgt daarmee de eerste Europese staatsbegrafenis. Zijn kist wordt gedecoreerd met de vlag van de Europese Unie en zal tijdens de hele ceremonie in het Europees Parlement liggen.

Kohl overleed eerder deze maand op 87-jarige leeftijd. Hij was Duits bondskanselier van 1982 tot 1998 en wordt beschouwd als de ‘vader van de Duitse hereniging’. In Europese kringen geldt hij als drijvende kracht achter de Europese integratie.

‘Helmut Kohl was een echte Europeaan en een vriend’, zei Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, de enige van de huidige Europese leiders die nog met Kohl heeft samengewerkt (en door hem junior werd genoemd), voor de plechtigheid. ‘Europa is hem veel verschuldigd. Ik neem het woord als vriend, en niet als politicus.’

De dienst wordt bijgewoond door de Duitse bondskanselier Angela Merkel, voorzitter van het Europees parlement Antonio Tajani, Europees president Donald Tusk en Juncker. Zij zullen allen een toespraak houden, net als de Franse president Emmanuel Macron, de vroegere Amerikaanse president Bill Clinton en de Russische premier Dmitri Medvedev. Ook Charles Michel is in Straatsburg voor het eerbetoon.

Duitsland

In de namiddag volgt nog een kleinere herdenking in Kohls geboorteplaats Ludwigshafen. Daarna wordt de kist via de Rijn overgebracht naar het stadje Speyer, waar hij begraven zal worden tijdens een privéceremonie voor familie en vrienden. Op 12 uur tijd zal de kist zo 250 kilometer afgelegd hebben.

Opvallend is dat er in Duitsland geen staatsbegrafenis voor Kohl is, op uitdrukkelijke vraag van zijn weduwe Maike Kohl-Richter.

Volg de plechtigheid live:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content