Europa breidt sancties tegen Syrië uit

23/01/12 om 18:44 - Bijgewerkt om 18:44

De Europese Unie heeft de sancties tegen Syrië verder uitgebreid.

Europa breidt sancties tegen Syrië uit

© Reuters

De Europese Unie heeft de sancties tegen Syrië verder uitgebreid. De ministers van Buitenlandse Zaken konden op hun bijeenkomst in Brussel enkel vaststellen dat de repressie van de opstand in het land intussen van kwaad naar erger gaat.

De ministers besloten 22 functionarissen van het regime van president Bashar al-Assad te treffen met een visumverbod en een bevriezing van hun Europese tegoeden. De activa van acht instellingen die het regime financieren worden eveneens bevroren.

In totaal zijn nu Europese sancties in voege tegen ruim 140 mensen en organisaties die verweven zijn met het regime. Ook handhaaft Europa een olie- en wapenembargo. Veel zoden hebben die sancties niet aan de dijk gezet. "De situatie in Syrië wordt enkel maar rampzaliger", stelde ook de Belgische minister Didier Reynders (MR) vast. Reynders beklemtoonde dat Europa de Arabische Liga moet blijven steunen. "Als we vooruitgang willen boeken bij de Verenigde Naties, moeten we minstens de steun van de Arabische Liga hebben", klonk het.

Arabisch plan

In de VN-veiligheidsraad blokkeert Rusland een nieuwe VN-resolutie. De Liga sprak zich eerder uit voor het vertrek van Assad en voor een overgangsregering met deelname van de oppositie. Het plan is meteen van tafel geveegd in Damascus, maar in Europese kringen koesteren sommigen de hoop dat het Arabische plan diplomatiek iets in beweging kan zetten. (Belga/INM)

Onze partners