Europa bespreekt de toestand in Mali

14/01/13 om 20:10 - Bijgewerkt om 20:10

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie houden deze week een spoedzitting over de situatie in Mali.

Europa bespreekt de toestand in Mali

© Reuters

De hoge vertegenwoordiger van het buitenlands beleid Catherine Ashton belegt de vergadering naar eigen zeggen om "een stand van zaken op te maken over mogelijke Europese maatregelen ter ondersteuning van Mali".

Ze verwijst naar "de snelle ontplooiing van een missie om het Malinese leger te trainen en te adviseren, financiële en logistieke steun voor de ontplooiing van een West-Afrikaanse missie en andere rechtstreekse steun om de Malinese regering te steunen".
Volgens de Franse minister Laurent Fabius zal de spoedvergadering "binnen twee of drie dagen" plaatsvinden.

Fabius zegt dat er zal beslist worden om de ontplooiing van de trainingsmissie te versnellen. De Fransman begroette onder meer de beloftes tot steun van Groot-Brittannië, België en andere landen.

Hulp van België
In Mali schoten Franse troepen de voorbije dagen het leger te hulp in zijn strijd tegen de islamistische rebellen in het noorden. "Frankrijk heeft niet de roeping om alleen te blijven aan de zijde van Mali", zei Fabius.

Fabius herinnerde eraan dat Groot-Brittannië al "tactische en strategische transportvliegtuigen" heeft aangeboden. Ook andere EU-lidstaten bieden volgens de minister hulp. "Duitsland onderzoekt humanitaire en medische logistieke steun" en "de Belgen leveren ons transportmiddelen, net als Denemarken", voegde de minister. De Verenigde Staten leveren steun op het vlak van transport en inlichtingen.

Het kernkabinet van de federale regering komt dinsdagmiddag bijeen om zich over het dossier-Mali te buigen. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners