Euroleiders hebben akkoord over Griekse crisis: 'Er is geen Grexit'

13/07/15 om 09:09 - Bijgewerkt om 10:34

De leiders van de eurolanden hebben een principeakkoord bereikt over de besparingen en hervormingen die Griekenland moet uitvoeren in ruil voor nieuwe financiële steun. Het land krijgt zo uitzicht op een derde pakket noodhulp van 82 à 86 miljard euro.

Euroleiders hebben akkoord over Griekse crisis: 'Er is geen Grexit'

Jean-Claude Juncker, Donald Tusk en Jeroen Dijsselbloem © Reuters

Dit is een overzichtsartikel. Volg de laatste updates in onze live.

'Agreement', zo twitterde premier Charles Michel (MR) als eerste rond 8.40 uur. Het akkoord werd enkele minuten later bevestigd door Europees president Donald Tusk.

'De eurotop heeft een unaniem akkoord bereikt. We zijn allemaal klaar om voor een ESM-programma voor Griekenland te gaan, met ernstige hervormingen en financiële steun', zo tweette hij.

Marathonvergadering

Het akkoord komt er na een marathonvergadering van de staatshoofden en regeringsleiders van de eurolanden die bijna 17 uur duurde.

Er was onenigheid over de hervormingen die Athene moet uitvoeren in ruil voor nieuwe financiële steun. Belangrijkste knelpunt was de oprichting van een fonds dat tot 50 miljard euro aan Griekse overheidsactiva zou moeten verkopen. De Griekse premier Alexis Tsipras verzette zich daartegen omdat hij dat bedrag veel te hoog vindt.

'Agreekment'

Op de persconferentie begon Tusk met een woordspeling: 'We hebben een agreekment bereikt over de Griekse crisis'. Hij zei dat de leiders een principeakkoord hebben bereikt over een bailout, 'met andere woorden blijvende steun voor Griekenland'. Hij beseft dat de Europese schuldeisers zware eisen hebben opgelegd aan Griekenland, maar hij is er van overtuigd dat het land nu pas echt uit het slop kan geraken.

Na hem bevestigde de Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker dat er geen Grexit is. Hij was opgelucht dat de Europese schuldeisers een akkoord hebben bereikt met Tsipras. 'Griekenland zal extra steun ontvangen van de instellingen'.

Voorzitter Jeroen Dijsselbloem van de Eurogroep zei dat het Europees Parlement het akkoord zal krijgen, net als het Griekse. Dat laatste zal het moeten in wetten gieten, aldus Dijsselbloem. 'De nationale parlementen zullen op hun tempo het akkoord bekijken.'

'We hebben een belangrijke stap gezet om het vertrouwen te herstellen', zei Christine Lagarde, directrice van het IMF. 'Er zullen nog veel belangrijke stappen volgen.'

Onder anderen Christine Lagarde (m) en Jeroen Dijsselbloem (r)

Onder anderen Christine Lagarde (m) en Jeroen Dijsselbloem (r) © Belga Image

Lees meer in onze live

Tsipras: 'Best mogelijke bereikt'

Tsipras heeft naar eigen zeggen het beste bereikt wat voor zijn land mogelijk is. 'We hebben een rechtvaardige strijd geleverd', zei de Griekse premier na de top in Brussel. 'We staan nu voor zware beslissingen.'

Athene bereikte dat de schulden herschikt worden en de banken nieuw kapitaal krijgen. Hij heeft tijdens de onderhandelingen met de partners uit het buitenland hard strijd geleverd, zegt Tsipras. Nu gaat hij in eigen land even hard strijd leveren, zegt hij, om de besluiten van de top om te zetten. 'Griekenland heeft nood aan diepgravende hervormingen.'

Noodzakelijke steun

Alexis Tsipras

Alexis Tsipras © Reuters

Het felbevochten politiek akkoord is echter slechts het begin van een nieuwe ronde onderhandelingen over de details van de nieuwe bailout. Tsipras moet enkele door de eurolanden geëiste maatregelen, zoals een BTW-verhoging en een pensioenhervorming, al tegen woensdag door het Griekse parlement jagen.

Het Griekse programma oogt loodzwaar. Een hele rist ingrijpende hervormingen moet doorgevoerd worden en alle wetgeving zal strikt gemonitord worden door de schuldeisers. Vele waarnemers wreven de Europeanen dan ook aan dat ze de Grieken vernederen en onder curatele stellen. Juncker wou echter niet horen over een 'coup'.

Athene heeft dringend geld nodig. Zoniet dreigt het land spoedig bankroet te gaan en wenkt een vertrek uit de eurozone.

'Deze deal is niet de onze'

Athene, Griekenland

Athene, Griekenland © Reuters

Verwacht wordt dat de achterban van het linkse Syriza van Tsipras zich niet zomaar zal neerleggen bij het akkoord. Het programma druist immers lijnrecht in tegen de koers die de regering van Tsipras de voorbije maanden voer.

'Er is op dit moment een probleem met de meerderheid van de regering', zei de minister van Arbeid Panos Skourletis al in een interview met de staatstelevisie ERT. 'Ik kan het mensen moeilijk kwalijk nemen dat ze tegen dit voorstel geen "ja" kunnen zeggen.' Hij benadrukt dat 'deze deal niet de onze is.'

Beurzen openen meteen fors hoger

De Europese beurzen openden na het nieuws over het akkoord met winsten van 1 procent en meer. De Bel20 startte de dag met een winst van 1,1 procent.

In Londen opende de FTSE-100-index 0,94 procent hoger, terwijl de Dax, de sterindex op de beurs van Frankfurt, opende met een winst van 1,53 procent. De Amsterdamse AEX-index noteerde kort na opening 1,3 procent hoger.

Lees meer over:

Onze partners