Eurolanden bereiken akkoord om euro te redden

09/12/11 om 06:40 - Bijgewerkt om 06:40

De eurolanden hebben een akkoord bereikt over een veel strengere begrotingsdisipline om de euro te redden. Er komen ook zware boetes voor landen met teveel overheidschulden.

Eurolanden bereiken akkoord om euro te redden

© Belga

Het nieuwe akkoord voor een versterking van debegrotingsdiscipline in de eurozone wordt gesloten tussen de 17 lidstaten van de eurozone, plus zes andere landen buiten de muntunie. Dat heeft de voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy gezegd.

"De landen gaan een intergouvernementeel akkoord sluiten", zei hij na de nachtelijke top. Een akkoord over eurobonds kon volgens Van Rompuy niet bereikt worden. ECB-voorzitter Mario Draghi spreekt van een "zeer goed resultaat" voor de eurozone.

Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft gezegd dat de Eurotop geleid heeft tot een "goed resultaat", dat de euro zijn geloofwaardigheid moet terugbezorgen. "Na lange onderhandelingen hebben we een goed resultaat bereikt", zei Merkel. "We gaan een begrotingsunie bouwen voor de euro, die tezelfdertijd een unie van stabiliteit zal zijn."

Sarkozy: 'Britten stelden onaanvaardbare voorwaarden'

Dat niet alle 27 EU-lidstaten het akkoord gesloten hebben, komt omdat Groot-Brittannië "onaanvaardbare voorwaarden" stelde, zegt de Franse president Nicolas Sarkozy. "Wij hadden een akkoord met 27 verkozen, maar dat was door de positie van onze Britse vrienden niet mogelijk".

Het gebrek aan unanimiteit is de reden waarom er geen verdragswijziging komt. "David Cameron (de Britse premier, nvdr) vroeg dat er een protocol in het verdrag zou komen waardoor het Verenigd Koninkrijk vrijgesteld zou worden van een aantal regels rond financiële diensten", zei Sarkozy.

De Britse premier Cameron zegt dat hij niet met een verdragswijziging kon instemmen omdat de belangen van zijn land niet gevrijwaard konden worden. Hij spreekt van "een moeilijke maar goede beslissing".

500 miljard euro

Het permanente Europese noodfonds voor eurolanden in moeilijkheden, het ESM, gaat al op 1 juli volgend jaar van start. Oorspronkelijk was het begin gepland voor juli 2013. Het ESM zou dan het tijdelijke noodfonds EFSF gaan vervangen, dat vorig jaar werd opgericht. Het ESM kan voor 500 miljard euro hulp bieden.

Het zal volgens Sarkozy de ECB zijn die belast wordt met het beheer van het huidige noodfonds EFSF en het toekomstige ESM. (Bloomberg / Belga / EE/ SD)

Onze partners