Eurofobe UK Independence Party wint Britse lokale verkiezingen

03/05/13 om 23:20 - Bijgewerkt om 23:20

De eurokritische UK Independence Party (UKIP) heeft donderdag grote winst geboekt bij de lokale verkiezingen in Engeland en Wales. De UKIP wild dat Groot-Brittannië uit de EU stapt.

De UKIP, onder leiding van europarlementslid Nigel Farage, veroverde 147 zetels in de gemeenteraden, een groot verschil met de 8 zetels die ze voordien had. Tijdens de lokale verkiezingen, die een test zijn voor de algemene verkiezingen, bevestigde UKIP dat ze een belangrijke politieke speler is in Groot-Brittannië: ze veroverde een kwart van de stemmen in de districten waar ze verkiesbaar was.

Conservatieven krijgen klappen

De Labour-partij veroverde 538 (+291) van de ongeveer 2400 te verdelen zetels. De winst van UKIP ging ten koste van de Conservatieve Partij van premier David Cameron, die 335 zetels moet afgeven, maar er nog 1116 overhoudt.

"We moeten de personen respecteren die voor UKIP hebben gestemd", aldus Cameron, die de aanhangers van de partij in het verleden nochtans "gekken en racisten" noemde. Hij voegde wel toe dat zijn partij "hard zal werken om de stemmers die voor UKIP stemden terug te winnen."

Labour bezorgd

Labour, dat maandenlang aan kop stond in de peilingen, is tevreden dat er tijdens de verkiezingen echt vooruitgang is geboekt, maar benadrukt dat er nog werk aan de winkel is. Voorzitter Ed Miliband liet bovendien zijn bezorgdheid blijken over de overwinning van UKIP. (Belga/TV)

Onze partners