Eurocommissaris Malmström start overleg voor vrijhandelsakkoord met Australië

Cecilia Malmström © Belga Image

Eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström heeft maandag in de Australische hoofdstad Canberra de aftrap gegeven van de onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Australië. Dat deed ze samen met de Australische minister van Handel Steven Ciobo en premier Malcolm Turnbull.

‘Ik kijk ernaar uit om Australië toe te voegen aan onze steeds uitgebreidere cirkel van gelijkgezinde handelspartners. In moeilijke tijden is het bemoedigend om te zien dat Australië ons engagement voor een positieve handelsagenda deelt’, gaf Malmström met een verwijzing naar het Amerikaanse handelsbeleid te kennen. ‘Het resultaat van onze onderhandelingen zal een akkoord zijn dat duidelijke voordelen biedt voor zowel de EU als Australië.’

Malmström heeft in Australië onder meer nog ontmoetingen met de gouverneur-generaal van het Gemenebest Australië, Peter Cosgrove, minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop en landbouwminister David Littleproud. Dinsdag volgt een bezoek aan Sydney, waarna Malmström donderdag haar reis voortzet naar Nieuw-Zeeland. Ook met dat land start de EU gesprekken over een vrijhandelsakkoord.

Geen blokkeringen

Malmström verwacht bij de onderhandelingen voor een vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Australië geen tegenkantingen van België en meer bepaald Wallonië zoals tijdens de onderhandelingen over het gelijkaardige handelsakkoord met Canada (CETA). Dat zei Malmström maandag in Caberra waar ze aanwezig is voor de officiële start van de onderhandelingen.

‘Het akkoord met Australië bevat geen bepalingen over de bescherming van investeringen, het meest controversiële aspect voor Wallonië’ tijdens de onderhandelingen met Canada, zo legde de Europees commissaris uit aan Belga in de Australische hoofdstad. ‘Dit is enkel een vrijhandelsakkoord, wat betekent dat het door het Europees Parlement en de lidstaten moet geratificeerd worden’, vervolgde ze.

In 2016 weigerde Wallonië de federale regering de volmacht om CETA in naam van België te ondertekenen zolang het gewest geen afdoende antwoorden kreeg over een reeks bezwaren, over het arbitragemechanisme bij geschillen tussen investeerders en staten. Europees commissaris Malmström verklaarde dat ze geen Waals veto verwacht over het verdrag met Australië, maar ‘er zullen zeker verschillende bezorgdheden zijn’. ‘Wij zijn er om daar rekening mee te houden, niet enkel wij, maar ook de Belgische regering’, besloot ze.

Partner Content