'Euro zal niet verdwijnen'

28/11/11 om 10:35 - Bijgewerkt om 10:35

Herman Van Rompuy is met EU-commissievoorzitter Barroso bij de Amerikaanse president Obama om er de Europese schuldencrisis te bespreken. Die baart ook de VS zorgen. De Amerikanen vinden dat de EU te weinig doortastende beslissingen nemen.

'Euro zal niet verdwijnen'

© Belga

"Vroeger hadden we een eurozone waarin een aantal landen geviseerd werd, maar intussen is het vertrouwensklimaat zo slecht geëvolueerd dat het zich richt tegen de eurozone als geheel", zegt de Europese president Herman Van Rompuy. Hij wees er op dat ook de VS in slechte papieren zitten, met een groot begrotingstekort van negen of tien procent en een hoge schuldgraad.

Eurotop

Van Rompuy verzekerde echter dat de euro niet zal verdwijnen. "Spijkerharde garanties kan je daarvoor niet geven. Maar er is wel de vaste politieke wil." De euro is immers "een project waar al te veel energie is naartoe gegaan", zei Van Rompuy.

Van Rompuy meent dat er op de eurotop van 8 en 9 december "grote stappen" gezet zullen worden. Hij hoopt tegen die top ook Elio Di Rupo als nieuwe Belgische premier te mogen verwelkomen. (Belga/TE)

Onze partners