EU wil relatie met Cuba versterken

© BELGA
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

De Europese Unie heeft besloten onderhandelingen met Cuba te starten. De bedoeling is zo de bilaterale relaties met de communistische staat te herstellen.

De gesprekken tussen de Europese Unie en het communistische Cuba zouden binnen een maand al kunnen aanvangen. De belangrijkste agendapunten zijn het vergroten van de handel en investeringen en respect voor de mensenrechten.

In 1996 zwakte de EU haar banden met Cuba af om het land zo aan te sporen om tot een pluralistische democratie over te gaan, de mensenrechten te respecteren en de levensstandaard van het Cubaanse volk op te krikken.

Hervormingen

Maar weinig EU-lidstaten hielden zich aan het opgelegde beleid en gingen toch bilaterale akkoorden aan met Cuba. De EU is Cuba’s tweede grootste handelspartner na Venezuela. De Unie is een grote bron van investeringen voor het eiland dat elk jaar honderdduizenden Europese toeristen over de vloer krijgt.

Economische en sociale hervormingen die door de Cubaanse president, Raul Castro, werden doorgevoerd, hebben het tij in de EU doen keren. Ze hebben de weg vrijgemaakt voor betere banden met de Unie.

“We hopen een toekomstige Cubaanse maatschappij te kunnen voorstellen die nauwer aansluit bij de Europese waarden”, vertelde de EU- ambassadeur van Havana, Herman Portocarero, aan de BBC.

Isolatie is geen oplossing

Toch zijn aan de gesprekken een aantal voorwaarden verbonden. De Hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken van de EU, Catherine Ashton, benadrukte dat mensenrechten het belangrijkste aspect van de gesprekken met Cuba blijven. “De onderhandelingen zullen de relatie met Cuba helpen versterken”, zegt ze op de website van BBC. “Ik hoop dat Cuba voor dit aanbod zal gaan.”

De aangekondigde gesprekken zijn de belangrijkste diplomatieke verschuiving sinds de EU de sancties tegen Cuba in 2008 ophief.

Toen de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans Cuba bezocht, riep hij de EU op haar beleid tegenover Cuba aan te passen. Volgens de minister zou dialoog de beste manier zijn om verandering te promoten, niet isolatie.

Slechte EU-relaties

De versterking van de banden met Cuba komt op een moment dat relaties tussen de EU en andere landen niet zo goed lopen. Zwitserland, dat geen lid is van de EU, stemde onlangs in een referendum geen vrij verkeer van personen met de Europese Unie meer te willen toelaten.

De EU had al op het initiatief van de extreemrechtse Zwitserse Volkspartij gereageerd met een bevestiging dat een einde van het vrije verkeer van personen met het land, ook het einde van alle verdragen tussen de EU en Zwitserland zou betekenen. Voorstanders van de inperking zeiden niet te willen buigen voor het ‘Europese dictaat’.

Ook in Oekraïne is de liefde voor de Europese Unie bekoeld. De regering van president Viktor Janoekovytsj verkiest de nauwe banden met Rusland boven een nieuwe relatie en lidmaatschap van de Europese Unie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content