EU wil Hamas op terreurlijst houden

19/01/15 om 11:25 - Bijgewerkt om 11:19

De Europese Unie wil de Palestijnse organisatie Hamas op de Europese terreurlijst houden. De EU-lidstaten gaan daarom in beroep tegen een vonnis van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg.

EU wil Hamas op terreurlijst houden

Hamas © Reuters

De Europese Unie is niet van plan om de islamitische groepering Hamas van de Europese terreurlijst te schrappen. Dat hebben de EU-lidstaten besloten door in beroep te gaan tegen een vonnis van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg. Die rechters stelden namelijk eerder dat Hamas van de zwarte lijst moet worden gehaald.

'De beslissing van de lidstaten om Hamas op de terreurlijst te zetten, was niet gebeurd volgens de juiste procedure', klonk de argumentatie van het Hof. 'De plaatsing gebeurde op basis van aantijgingen in de pers en op het internet in plaats van een degelijk onderzoek door relevante autoriteiten.'

Financieel droogleggen van terreurbeweging

EU-buitenlandchef Federica Mogherini onderzoekt hoe de procedures verbeterd kunnen worden om herhaling te voorkomen. Ze benadrukt dat de strijd tegen het terrorisme een prioriteit blijft. 'Het financieel droogleggen van terreurbewegingen is daarbij een belangrijk middel', stelt ze.

Hamas prijkt sinds 2001 op de terreurlijst. De lijst werd in dat jaar opgericht als reactie op de aanslagen van 11 september. Leden van organisaties die op de terreurlijst staan, kunnen in lidstaten van de EU worden vervolgd als terroristen. De terreurlijst maakt deel uit van het gemeenschappelijke veiligheidsbeleid van de EU-lidstaten.

Lees meer over:

Onze partners