EU waarschuwt: 'Toenemende armoede onder werkende bevolking dreigt'

21/01/14 om 17:43 - Bijgewerkt om 17:43

De sterke toename van armoede onder de bevolking in de werkende leeftijdscategorie is volgens de Europese Commissie een van de meest zichtbare gevolgen van de crisis.

EU waarschuwt: 'Toenemende armoede onder werkende bevolking dreigt'

Hulpkas voor Werkloosheid © BELGA

Het vinden van een job helpt mensen slechts in de helft van de gevallen uit armoede. Dat stelt de Europese Commissie in haar jaarlijkse rapport over werk en sociale ontwikkelingen in Europa.

Volgens het rapport is de sterke toename van de armoede onder de bevolking in de werkende leeftijd "een van de meest zichtbare gevolgen van de crisis".

De werkloosheid geleidelijk terugdringen volstaat volgens de Commissie mogelijk niet om daar iets aan te doen, bijvoorbeeld omdat steeds meer mensen deeltijds moeten werken.

Deeltijdse banen

Het rapport toont aan dat het aannemen van een job mensen slechts in de helft van de gevallen uit armoede kan tillen. Vaak gaat het immers om deeltijdse banen, of minder goed betaalde banen.

Ook de situatie van de partner op de arbeidsmarkt speelt een rol. "Het volstaat niet banen te scheppen. Ook de kwaliteit van de banen is van belang als we een duurzaam herstel willen met niet alleen minder werkloosheid, maar ook minder armoede", zo beklemtoont eurocommissaris voor Werk en Sociale Zaken Laszlo Andor in een persmededeling.

Uitkering

Het rapport komt ook tot de bevinding dat mensen met werkloosheidsuitkering meer kans maken op een baan dan mensen die geen uitkering krijgen. Werkzoekenden hebben betere kansen op een kwalitatieve job in uitkeringssystemen die de omvang van de uitkering laten afnemen in de tijd en gekoppeld worden aan activeringsmaatregelen, aldus de Commissie. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners