EU-voorzitter Nederland wil alle vluchtelingen per kerende boot terugsturen, maar met migratieplan

Diederik Samsom en premier Mark Rutte © REUTERS

Nederland wil als EU-voorzitter een oplossing forceren in de vluchtelingencrisis. Vanaf dit voorjaar moeten alle migranten die via Turkije in Griekenland arriveren, per kerende veerboot worden teruggestuurd. Er zouden wel jaarlijks tussen de 150.000 en 250.000 vluchtelingen die in Turkije verblijven, legaal naar Europa kunnen komen.

Dat schrijft de Volkskrant op zijn website.

PvdA-leider Diederik Samsom en premier Mark Rutte (VVD), de sterkhouders van de Nederlandse regering, zijn sinds december vorig jaar bezig met de uitwerking van het plan. Daarbij zijn ambtenaren uit enkele lidstaten bij elkaar gezet om het plan juridisch en praktisch uit te werken, zegt Samsom in een interview met de Volkskrant. Hij acht “de kans reëel” dat de ommezwaai in het Europese asielbeleid vanaf maart of april wordt ingezet.

Uitgangspunt voor het nieuwe beleid is dat de overtocht in wrakke bootjes naar Europa geen zin meer heeft. Alle migranten die via Turkije op Lesbos, Chios, Kos of een ander Grieks eiland aankomen, zouden binnen enkele dagen worden teruggestuurd.

‘Geen quota’

“Per kerende veerboot”, aldus Samsom. Dat kan volgens hem omdat Turkije bijna zover is dat het de status van veilig land krijgt. “Dan is terugsturen onder VN-afspraken mogelijk”.

De Turken zijn alleen bereid de migranten terug te nemen, als er een omvangrijke legale migratieroute naar Europa komt. Samsom spreekt over 150.000 tot 250.000 vluchtelingen per jaar. EU-landen worden niet verplicht deze mensen op te nemen, bindende Brusselse asielquota werken volgens Samsom niet. Wel moeten de kosten van de opvang door alle EU-landen worden gedragen.

De PvdA’er denkt dat aanvankelijk een kopgroep van zo’n tien landen – naast Nederland onder meer Duitsland, Zweden, Oostenrijk, Frankrijk, Spanje, Italië en Portugal – de legale migranten zal verwelkomen. Met verschillende van die landen werd de voorbije weken intensief overlegd.

Belgische positie

Volgens De Morgen heeft de Nederlandse regering ook premier Charles Michel ‘nadrukkelijk’ gepolst. Het is niet bekend welke positie België uiteindelijk zal innemen.

Het kabinet-Michel wil voorlopig, daarnaar gevraagd door Knack.be, geen reactie geven op het bericht. (Belga/RR/KVDA)

Partner Content