EU versterkt grensbewaking: budget Frontex verdubbelt naar 322 miljoen euro

© REUTERS
Lukas De Vos
Lukas De Vos Europakenner

De Europese Unie gaat zijn buitengrenzen beter afschermen en daarom grensagentschap Frontex fors uitbouwen. Frontex is verantwoordelijk voor de kustbewaking en de grenscontrole in landen die veel vluchtelingen moeten opvangen, en hun taak soms niet aankunnen (zoals Griekenland).

Frontex neemt in gevallen van overmacht of sterke druk aan de grenzen van een bepaalde lidstaat het initiatief over. Het is dan een gezamenlijk EU-optreden dat de nationale bewaking overneemt. “Dit is een vitale stap in de aanpak van de migratiecrisis. De Europese grenswacht is een cruciaal instrument om orde aan de Europese buitengrenzen te herstellen en zo ook te garanderen dat de binnengrenzen open kunnen blijven”, zei Ivo Belet (EVP) na de stemming in de Commissie Burgerlijke Vrijheden en Justitie.

Vluchtelingenstromen Middellandse Zee

Frontex ziet zijn budget ruim verdubbelen, van 143 miljoen euro naar 322 miljoen. Het aantal personeelsleden wordt opgetrokken van 402 naar 1.000. En met de aanvullende controleurs uit andere EU-lidstaten is er een reserve van 1.500 grenswachters. Behalve grenscontrole moet Frontex ook de coördinatie doen van afgewezen asielzoekers.

Die uitbreiding is wel nodig want de stroeve deal met Turkije heeft wel de toeloop op de Griekse eilanden teruggedrongen (waardoor de zogenaamde Balkanroute naar West-Europa stilaan droogvalt), maar andere vluchtelingenstromen over de Middellandse Zee aangepookt. Met name Spanje (vorig jaar 8.000 asielzoekers) maar vooral Italië vormen de nieuwe bestemming. Uit Libië vreest Federica Morgherini, verantwoordelijk voor het buitenlands beleid van de EU, voor een instroom van 450.000 vluchtelingen.

‘Gestrande kinderen worden steeds jonger’

Dit jaar zijn er al 33.500 asielzoekers gestrand in Italië. Zorgwekkend is dat daar 5.400 kinderen zonder begeleiding bij waren. “En ze worden steeds jonger”, waarschuwt Gemma Parkin van Save the Children, “Soms zijn ze maar negen of tien jaar”. De gevaren nemen trouwens weer toe, want de voorbije week zijn zeker 700 vluchtelingen bij schipbreuken verdronken.

Schaduwrapporteur Helga Stevens (ECR) had gehoopt dat niet de Commissie, maar de Raad zou instaan voor de overkoepelende initiatieven van Frontex. Maar zover is het niet gekomen.

Wel is nog een andere Europese maatregel genomen door de Commissie Binnenlandse Aangelegenheden: de invoering van een eenvormig en beveiligd reisdocument voor afgewezen migranten. Nu volgt elke lidstaat nog zijn eigen regels, wat vaak leidt tot weigering van derde landen om uitgewezenen weer op te nemen. De Finse rapporteur Jussi Halla-Aho (ECR) kan nu aan onderhandelingen beginnen met de 28 lidstaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content