EU-verkiezingen Nederland: D66 de grootste, Wilders verliest

22/05/14 om 22:34 - Bijgewerkt op 23/05/14 om 00:28

Volgens een exitpoll van de NOS is het linksliberale D66 de grote winnaar van de Europese verkiezingen in Nederland. De eurosceptische PVV van populist Geert Wilders moet flink inleveren.

EU-verkiezingen Nederland: D66 de grootste, Wilders verliest

PVV-leider Geert Wilders brengt zijn stem uit de bij de Europese verkiezingen in Nederland. © BELGAIMAGE

D66 lijkt de grootste partij te worden bij de Europese verkiezingen in Nederland. Volgens de definitieve exitpoll van bureau Ipsos, in opdracht van de NOS, haalt D66 15,6 procent van de stemmen, gevolgd door het christen-democratische CDA met 15,2 procent. D66 en CDA krijgen dan allebei vier van de 26 Nederlandse zetels in het Europees Parlement.

Vervolgens krijgen VVD (rechts-liberaal), PVV (rechts-populistisch), SP (links) en PvdA (centrumlinks) alle drie zetels. GroenLinks en de combinatie ChristenUnie/SGP komen beiden op twee zetels en de Partij voor de Dieren en 50PLUS komen voor het eerst in het Europarlement, beiden met één zetel, aldus de definitieve exitpoll.

Vooral het resultaat van de PVV van Geert Wilders valt behoorlijk op. Die partij vangt bot met haar eurosceptische programa. Ze zat van 17 tot 12,7 procent en moet twee Europese parlementszetels zetels inleveren.

'Niet eurofieler'

De tegenvallende uitslag betekent niet dat Nederland eurofieler is geworden, reageerde Wilders op de exitpoll. Volgens hem is de uitslag van de PVV te verklaren door de lage opkomst. "65 procent van de PVV-kiezers is thuisgebleven."

D66-partijvoorzitter Alexander Pechtold vierde de exitpoll als de "beste uitslag ooit" van zijn partij in Europa. Ook Guy Verhofstadt, het Europese boegbeeld van de liberalen in deze stembusgang, reageerde tevreden op de poll. "De PVV is afgestraft. Het verhaal van angst en het zich terugtrekken achter de dijken heeft niet gewerkt. Nederlanders staan duidelijk met de beide voeten op de grond en weten dat Europese samenwerking nodig en nuttig is. Nederland heeft gekozen vóór Europa.

De officiële resultaten van de Europese verkiezingen worden pas zondagavond bekendgemaakt, nadat de laatste stembureaus in Italië de deuren hebben gesloten. (Belga/TV)

Onze partners