EU: Van Rompuy roept op tot meer compromisbereidheid

27/04/12 om 17:42 - Bijgewerkt om 17:42

In een open brief roept Raadsvoorzitter Van Rompuy de diverse regeringen van de lidstaten op meer water bij de wijn te willen doen in Europese dossiers die al jaren aanslepen.

EU: Van Rompuy roept op tot meer compromisbereidheid

© Reuters

Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy heeft de regeringen in een open brief aangemaand om meer zin voor compromis aan de dag te leggen in een aantal geblokkeerde Europese dossiers die kunnen bijdragen aan een economische relance.

Van Rompuy verwijst in een brief aan de Europese regeringsleiders naar voorstellen over energie-efficiëntie, openbare aanbestedingen, geschillenbeslechting in consumentenzaken en de detachering van werknemers. "Ik doe echt een beroep op jullie om instructies te geven aan jullie ministers bevoegd voor deze dossiers om de noodzakelijke zin voor compromis te tonen", zo schrijft hij.

Europees patentVan Rompuy hamert in het bijzonder op het belang van een snelle oplossing voor de ruzie over het eengemaakt Europees patent. In dat dossier, dat het beschermen van uitvindingen in Europa tot 80 procent goedkoper kan maken, is na een decennialange calvarietocht eindelijk een doorbraak geforceerd, maar de invoering wordt nog steeds geblokkeerd door een twist over de locatie van de instantie die geschillen moet beslechten.

Zowel Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk claimen de zetel. Indien de bevoegde ministers volgende maand geen vergelijk vinden, zal Van Rompuy het dossier op de agenda van de Europese top van 28 en 29 juni plaatsen.

Ambitieuze verklaringen versus concrete deals

Met zijn brief raakt Van Rompuy aan een oud zeer in de Europese politiek, waarbij de ambitieuze verklaringen van de leiders op Europese toppen al gauw vergeten worden wanneer de leden van diezelfde regeringen even later op een medialuwe ministerraad in Luxemburg concrete deals moeten maken.

De brief is een follow up van de laatste Europese top, waar de leiders van gedachten wisselden over de noodzaak om de implementatie van hun beleidsoriëntaties in de ministerraden van naderbij op te volgen.(Belga/INM)

Onze partners