EU-top stevent af op complete mislukking

23/11/12 om 14:07 - Bijgewerkt om 14:07

De Europese top in Brussel stevent af op een complete mislukking. De standpunten van de regeringsleiders over de meerjarenbegroting liggen te ver uit elkaar om tot een akkoord te komen.

David Cameron: Dit is niet het moment om wat te knutselen Elio Di Rupo: Dit voorstel is niet goed genoeg François Hollande: Nog altijd niet genoeg geld voor landbouw Guy Verhofstadt: Enkele miljarden meer of minder... wat een ridicule discussie Angela Merkel: De standpunten liggen te ver uit elkaar. We krijgen het niet opgelost op deze top

De Europese staatshoofden en regeringsleiders buigen zich over een nieuw compromisvoorstel waarmee voorzitter Herman Van Rompuy de meningsverschillen over de Europese meerjarenbegroting probeert te overbruggen.

De Britse premier David Cameron liet meteen verstaan dat de besparingen niet ver genoeg gaan. De Duitse bondskanselier Angela Merkel twijfelt intussen openlijk aan de slaagkansen van de top.

Angela Merkel: We krijgen dit niet opgelost

Van Rompuy presenteerde een nieuw voorstel over de uitgaven en inkomsten van de Europese Unie voor de periode 2014-2020. Hij behoudt het algemene uitgavenplafond van 970 miljard euro, maar snijdt in de uitgaven voor economische groei om het landbouwbudget en de regionale steunfondsen wat extra miljarden toe te stoppen.

De eerste reacties voorspellen echter weinig goeds. "Dit is niet het moment om wat te knutselen en geld van de ene uitgavepost naar de andere te verschuiven. We hebben echte besparingen op onbetaalbare uitgaven nodig. Dat is wat er in de lidstaten gebeurt en dat is wat er hier moet gebeuren", verklaarde de Britse premier David Cameron.

Net als de Franse president Francois Hollande kon Merkel enkel vaststellen dat de standpunten nog steeds mijlenver van elkaar verwijderd zijn. "Ik denk niet dat deze onderhandelingssessie ons zal brengen waar we moeten zijn", zei ze. 'We krijgen dit niet opgelost'

Elio Di Rupo: Ruim onvoldoende

Het nieuwe compromisvoorstel van voorzitter Herman Van Rompuy is "niet goed genoeg" voor België. Dat heeft premier Elio Di Rupo voor aanvang van de nieuwe onderhandelingsronde over de Europese meerjarenbegroting verklaard. Met name het verlies aan douanerechten en het ontbreken van een extraatje voor Limburg zit Di Rupo dwars.

"Dit voorstel is niet goed genoeg. We moeten verbeteringen hebben, in het bijzonder voor onze douanerechten en voor Limburg. Daarover bestaat er nog niets", zei Di Rupo.

De premier geeft de hoop nog niet op. "We gaan verder onderhandelen. Ik zal Limburg verdedigen. Ik hoop dat er iets mogelijk is", klonk het.

Ook het verlies aan douanerechten valt Di Rupo zwaar. Momenteel mag ons land 25 procent van de douanerechten behouden, de rest zijn inkomsten voor de Europese begroting. Het Belgische aandeel zou teruggeschroefd worden tot 15 procent, wat enkele honderden miljoenen euro's per jaar zou kosten. "Dit raakt België hard. 15 procent is te laag", foeterde de premier.

Di Rupo toonde zich ook ontgoocheld over het landbouwbudget en de regionale steunfondsen. "Het basisprobleem is dat er te weinig geld is. Het totale volume wordt verminderd en dat is werkelijk dramatisch. De lidstaten hebben Europese steun nodig om de economie te stimuleren, maar er is geen financiële ambitie, en dat is vooral te wijten aan Groot-Brittannië".

Hij hoopt alvast dat contacten tussen Britten, Duitsers en Fransen enige beweging kunnen brengen in de vastgelopen onderhandelingen over de Europese centen.

Guy Verhofstadt: ridicule discussie

Het nieuwe voorstel van voorzitter Herman Van Rompuy ligt bijzonder moeilijk voor het Europees Parlement. Dat heeft liberaal fractieleider Guy Verhofstadt laten verstaan. De oud-premier bestempelt de onderhandelingen van de staatshoofden en regeringsleiders als "een ridicule discussie".

Net als parlementsvoorzitter Martin Schulz liet Verhofstadt verstaan dat het voorstel bijzonder moeilijk ligt voor het halfrond. Zo vinden de volksvertegenwoordigers het moeilijk verteerbaar dat 13 miljard euro wordt geschrapt in uitgaven voor economische groei, zoals onderzoek en ontwikkeling en transportinfrastructuur. "Dat zijn nu net de uitgaven die we zeker moeten doen".

Verhofstadt maakte meteen brandhout van de wijze waarop onderhandelingen over de Europese meerjarenbegroting gevoerd worden. "Enkele miljarden meer of minder... wat een ridicule discussie", zucht hij.

Hij wijst erop dat de Europese begroting met zowat 140 miljard euro 50 keer kleiner is dan het bedrag van 6.300 miljard euro dat de lidstaten jaarlijks spenderen.

Tegelijkertijd telt Europa in vergelijking met de Verenigde Staten drie tot vier keer meer diplomaten, monetaire experts, soldaten,... "De beste manier om te besparen in de lidstaten is begrotingsmiddelen samenbrengen op Europees niveau. Meer Europa is de beste weg om te besparen", betoogde Verhofstadt.

Volgens Verhofstadt kunnen meer eigen Europese inkomsten een doorbraak opleveren. De huidige voorstellen, met een financiële transactietaks en de btw als mogelijke bronnen, noemt hij positief. "Als de burger rechtstreeks afdraagt aan Europa, kunnen de nationale bijdrages sterk verminderen. Ik hoop dat daar de oplossing ligt", klonk het. (Belga/EE)

Onze partners