EU-top: Italië en Spanje houden goedkeuring groeipact tegen

29/06/12 om 02:06 - Bijgewerkt om 02:06

Op de EU-top in Brussel is er nog geen groen licht gegeven aan het 'Pact voor groei en jobs'. Italië en Spanje willen eerst kortetermijnmaatregelen die de druk op hun financiën verlichten.

EU-top: Italië en Spanje houden goedkeuring groeipact tegen

© Reuters

De bedoeling van de Europese top was om tegen 18 uur een akkoord te vinden over een aantal onderwerpen, waaronder het groeipact van de Franse president Hollande. De discussies sleepten echter uren aan.

Noodfondsen
Indiscreties leren dat de Spaanse premier Rajoy en de Italiaanse eerste minister Monti willen dat er eerst concrete maatregelen overeengekomen worden die hen op korte termijn kunnen helpen.

In de marge van de top gingen de technische medewerkers van de leiders van de zeventien eurolanden alvast samenzitten om zich over de noodfondsen EFSF en ESM te buigen. Ze zouden bekijken of en hoe die fondsen kunnen tussenkomen op de obligatiemarkten.

Apart overleg

Als beide maatregelen haalbaar blijken en de eurzone die vrijdagmiddag goedkeurt tijdens een apart overleg in het gezelschap van ECB-voorzitter Mario Draghi, dan lijken Rajoy en Monti iets te hebben waarmee ze naar huis kunnen terugkeren.

Meteen kan dan ook het groeipact definitief worden goedgekeurd.

120 miljard

In het kader van datzelfde pact werd op de top wel al besloten om snel 120 miljard euro te mobiliseren voor groei en jobs. Rond 23 uur gingen de 27 leiders aan tafel voor hun diner en een discussie over het rapport van Herman Van Rompuy over de economische en monetaire unie. (Belga/TV)

Onze partners