EU-top: Herman Van Rompuy houdt hakbijl op zak

Voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy heeft in zijn voorstel voor een meerjarenbegroting voor de Europese Unie geen nieuwe besparingen aangekondigd.

Op de Europese top heeft Herman Van Rompuy zijn nieuwe compromisvoorstel voor een meerjarenbegroting 2014-2020 op tafel gelegd. In vergelijking met het voorstel dat hij vorige week presenteerde, verandert de voorzitter van de Europese Raad niets aan het uitgavenplafond. Hij snoeit dus niet verder en houdt de hakbijl op zak.

Besparing

Van Rompuy stelt voor de uitgaven op 972 miljard euro te houden, goed voor 1,01 procent van het Europese bruto nationaal inkomen. “Dat is nog altijd een besparing van 20 miljard euro in reële prijzen in vergelijking met de huidige meerjarenbegroting”, benadrukt een Europese diplomaat. Alles inbegrepen, gaat het om een besparing van 80,7 miljard tegenover het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie.

Ook al worden de totaalcijfers niet gewijzigd, wordt er wel stevig geschoven met de budgetten tussen de verschillende hoofdstukken van de meerjarenbegroting. In het luik dat de Europese economie concurrentiëler moet maken, gaat er in vergelijking met vorige week 13 miljard euro af. De Connecting Europe-faciliteit, de hefboom voor investeringen in grensoverschrijdende transport-, energie- en ICT-netwerken, verliest nogmaals 5 miljard.

Landbouwbeleid

In zijn eerste voorstel hakte Van Rompuy stevig in de budgetten voor het cohesie- en het landbouwbeleid, traditioneel de twee grootste uitgavenposten van de begroting. Nu maakt hij dat verlies deels goed: het cohesiebeleid krijgt er opnieuw 10,6 miljard bij, de Europese landbouwers mogen op 8 miljard extra rekenen als het van Van Rompuy afhangt.

De cijfers zijn op dit ogenblik niet meer dan een voorstel en zullen het onderwerp van stevig debat vormen tussen de 27 staatshoofden en regeringsleiders. Nadat hij zijn begroting had gepresenteerd, gingen de leiders kort na middernacht uiteen.

Vandaag gaan de onderhandelingen echt van start. Tot die tijd bestuderen de nationale delegaties het nieuwe voorstel.

Geen akkoord?

De Franse president François Hollande liet bij zijn vertrek uit het gebouw van de Europese Raad al verstaan dat hij geen genoegen kan nemen met de meerjarenbegroting zoals ze nu voorligt. Hij wees erop dat landbouw en cohesie in zijn ogen nog steeds te weinig geld krijgen. Zijn Duitse collega Angela Merkel zei te betwijfelen of er op deze top überhaupt tot een akkoord kan gekomen worden.

Waarnemers zien in de twee voorstellen die Van Rompuy nu op tafel heeft gelegd een duidelijke strategie. Door eerst fors te snijden in de budgetten voor landbouwsteun en cohesiebeleid en die kortingen nu terug te schroeven, stelt hij verschillende landen al een pak geruster. Meteen zou de Britse premier David Cameron in zijn verzet tegen de begroting een stuk geïsoleerder staan.

Het spreekt voor zich dat Cameron niet zomaar akkoord kan gaan met de nieuwe cijfers. Alvast in de administratieve uitgaven voor de EU behoudt Van Rompuy nog wat manoeuvreerruimte. Cameron wil dat op die post bespaard wordt, maar voorlopig houdt de Belg dat budget op hetzelfde niveau. Er wordt dan ook verwacht dat de onderhandelingen de Europese ambtenaren nog een flinke som geld zullen kosten. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content