EU-top: Frankrijk en Duitsland willen Amerika spreken over spionageschandaal

Bondskanselier van Duitsland Angela Merkel en preisdent van Frankrijk François Hollande. © IMAGEGLOBE

Frankrijk en Duitsland gaan contact opnemen met de Amerikaanse overheid over de manier waarop hun inlichtingendiensten met elkaar omgaan. dat doen ze na onthullingen over grootschalige spionage door de Amerikaanse NSA

Het initiatief krijgt de steun van de andere Europese lidstaten en dus ook van België. Premier Elio Di Rupo lichtte de zaak toe op het einde van de eerste dag van de Europese top. “Het is de bedoeling om tegen het einde van het jaar een werkmethode te hebben die moet vermijden dat vrienden elkaar bespioneren”, verklaarde hij. “We moeten de pagina omslaan door een nieuwe te schrijven.”

Signaal

In de week dat bekendraakte dat de VS tientallen miljoenen telefoongesprekken en sms’en in Frankrijk onderschepten, de Franse ambassades in Washington en bij de VN in New York afluisterden en mogelijk ook het gsm-toestel van de Duitse bondskanselier Angela Merkel hackten, moesten de Europese leiders wel een signaal geven, leggen diplomaten uit. Omdat de samenwerking van inlichtingendiensten een nationale bevoegdheid is, was het moeilijk om een Europees initiatief uit te werken.

Di Rupo legde uit dat inlichtingendiensten moeten dienen om terrorisme te bestrijden, “niet om elkaar te bespioneren”. Hij ontwaarde al signalen bij de Amerikaanse president Barack Obama en diens buitenlandminister John Kerry dat ze zich “in zulke dynamiek willen inschrijven.”

Geen nieuws over spionage in België

België steunt de demarche van Parijs en Berlijn, maar Di Rupo zei niet dat de spionage waar Belgische bedrijven en de overheid het slachtoffer van geworden zijn, net als in de buurlanden het werk is van de Amerikanen. “Zolang het federaal parket en de staatsveiligheid niets kunnen zeggen (over de daders, red.), kan ik geen precisering geven”, aldus de eerste minister.

Onderhandelingen vijhandelsakkoord gaan door

Ondanks de commotie worden de onderhandelingen tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten over een vrijhandelsakkoord niet opgeschort, zoals Europees Parlementsvoorzitter Martin Schulz bepleitte. “We willen chantage vermijden”, zei Di Rupo.

De premier bevestigde tot slot dat de lidstaten vragen dat het akkoord over de bescherming van de privégegevens van Europese burgers tegen 2015 rond is. Eerder was sprake van 2014, maar omwille van het vele (technische) werk en de onderbreking van de onderhandelingen met het Parlement door de verkiezingen in mei, beslisten ze dat deze timing niet haalbaar is. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content