EU tikt Turkije op de vingers voor gebrek aan vrije meningsuiting

10/11/15 om 12:04 - Bijgewerkt om 12:03

De toestand van het Turkse gerecht gaat erop achteruit, blijkt uit een nieuw rapport van de Europese Unie. Ook de vrijheid van meningsuiting verslechtert er volgens het rapport, dat verschijnt over de landen die willen toetreden tot de EU.

EU tikt Turkije op de vingers voor gebrek aan vrije meningsuiting

Turkse president Tayyip Erdogan © Reuters

De onderzoekers bemerken dat het "respect voor het gerecht en de fundamentele rechten" in een negatieve trend zit. Ook op het vlak van de vrije meningsuiting wijst het rapport op een sterke terugval, ondanks de gemaakte vooruitgang van de voorbije twee jaar.

Vluchtelingen

De opvang van twee miljoen vluchtelingen wordt dan weer positief onthaald in het Europees rapport. De EU en de Turkse regering onderhandelen momenteel over een verbeterde samenwerking tussen beide partners in de huidige vluchtelingencrisis. De Europese commissie hoopt dat de nieuwe Turkse regering, die na de verkiezingen van 1 november gevormd zal worden, werk maakt van deze "urgente prioriteiten".

Tijdens die laatste verkiezingen haalde de AK-partij van president Recep Tayyip Erdogan een absolute meerderheid in het parlement.

Guy Verhofstadt (Open Vld), fractieleider van de Alde-groep in het Europese parlement, liet dinsdag via Twitter als reactie op dit rapport verstaan dat het "verkeerd zou zijn om de vluchtelingencrisis aan Turkije uit te besteden in ruil voor vooruitgang in de verbredingsonderhandelingen". (Belga/MVM)

Onze partners