EU start toetredingsgesprekken met Servië

© Reuters

De Europese leiders hebben het licht op groen gezet voor de lancering van toetredingsonderhandelingen met Servië.

De Europese Unie en Servië starten de onderhandelingen over een mogelijke toetreding tot de Unie. Dat heeft Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy meegedeeld.

Ruim twintig jaar na het losbarsten van de Balkanoorlogen heeft Servië in Brussel een belangrijke stap in de richting van de Europese Unie gezet. Aan de vooravond van de
toetreding van de vroegere aartsvijand Kroatië zetten de Europese leiders immers het licht op groen voor de start van toetredingsonderhandelingen met Belgrado.

“Het woord historisch wordt vaak misbruikt, maar dit is historisch. Laat ons niet vergeten wat niet zo lang geleden is gebeurd in dat deel van Europa”, verwees Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso naar het gewelddadige einde van Joegoslavië. Het bewijst volgens de Portugees de blijvende aantrekkingskracht van de Europese Unie.

Normalisering relatie met Kosovo

De leiders besloten dat de Europese Unie “ten laatste tegen januari” gesprekken gaat aanknopen met Servië over een toetreding tot de Europese Unie. Voordien moeten de leiders het onderhandelingskader nog goedkeuren. Vele lidstaten wilden de onderhandelingen over de omzetting van de Europese wetgeving overigens al in het najaar aanvatten, maar de Duitse bondskanselier Angela Merkel trok in aanloop naar de parlementsverkiezingen aan de rem.

Met de beslissing wordt Servië beloond voor de vele moeilijke inspanningen die het land sinds de Navo-bombardementen van 1999 heeft geleverd om toenadering tot Europa te zoeken. Het voorbije decennium zijn beklaagden als Slobodan Milosevic, Radovan Karadzic en Ratko Mladic uitgeleverd aan het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag en de voorbije maanden sloot Servië met Kosovo een akkoord over de normalisering van hun relaties.

Met Kosovo gaat de Europese Unie dan weer gesprekken aanvatten over een stabilisatie- en associatieakkoord, wat algemeen aanzien wordt als een eerste stap in het Europese toenaderingsproces. Een akkoord met Kosovo is opmerkelijk, omdat vijf lidstaten (Spanje, Griekenland, Roemenië, Slovakije en Cyprus) net als Belgrado de onafhankelijkheid van de vroegere Servische provincie niet erkennen.

Kroatië wordt 28ste lid

De lange weg naar het lidmaatschap heeft Kroatië al achter de rug. Acht jaar na de start van de onderhandelingen treedt het land op 1 juli als 28ste lidstaat toe.

“Uw toetreding, op een moment dat uw buurlanden na de recente geschiedenis van oorlogen moedige stappen op hetzelfde pad zetten, herinnert iedereen rond deze tafel aan het fundamentele doel van Europa: samenleven in vrede en welvaart”, zo sprak Van Rompuy de Kroatische premier Zoran Milanovic toe aan het begin van de bijeenkomst.

Het perspectief op het Europese lidmaatschap speelt een belangrijke rol in de pacificatie van de Balkan. Van de overige voormalige delen van Joegoslavië boekte Montenegro tot dusver de meeste vooruitgang.

Sinds eind vorig jaar wordt met het land onderhandeld. Macedonië verwierf de status van kandidaat-lidstaat. Bosnië-Herzegovina is een potentiële kandidaat. Slovenië is al sinds 2004 lidstaat. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content