EU-sancties: Rusland sluit mogelijk luchtruim voor westerse maatschappijen

08/09/14 om 18:45 - Bijgewerkt om 18:45

"Als westerse bedrijven ons luchtruim moeten mijden, dan dreigt het bankroet voor vele luchtvaartmaatschappijen, die nu al vechten om te overleven", aldus Dmitri Medvedev in zijn antwoord op nieuwe EU-sancties.

Rusland heeft, in het geval van nieuwe sancties van het Westen in de Oekraïne-crisis, met verreikende tegenmaatregelen gedreigd. Mogelijk is een verbod op het gebruik van zijn luchtruim door westerse luchtvaartmaatschappijen, zei regeringsleider Dmitri Medvedev in de Russische krant Vedomosti. "Als Westerse bedrijven ons luchtruim moeten mijden, dan dreigt het bankroet voor vele luchtvaartmaatschappijen, die nu al vechten om te overleven". Medvedev verzekerde dat Rusland een dergelijke ontwikkeling niet wil. "Dit is de verkeerde weg. De sancties hebben niet tot meer vrede in Oekraïne bijgedragen".

'Sancties brengen internationale veiligheid in gevaar'

De EU-landen willen nieuwe strafmaatregelen treffen om Rusland tot een koersverandering in de Oekraïense crisis te bewegen. Een juiste periode hiervoor is nog niet duidelijk. De sancties worden pas van kracht met de publicatie ervan in het officieel blad van de Europese Unie. Diplomaten hadden gezegd dat dit maandag of mogelijk ook dinsdag kan gebeuren. Het pakket, waarover de EU-ambassadeurs het vrijdag waren eens geraakt, voorziet volgens diplomaten hardere economische sancties, de blokkering van rekeningen en een inreisverbod voor een twintigtal personen, onder hen Oost-Oekraïense separatisten en opiniemakers uit de Russische politiek en economie. Voor staatsbanken, wapenfabrieken en ondernemingen uit de oliesector wil de EU de toegang tot Europese kredieten bemoeilijken. Het exportverbod van technologie voor oliewinning wordt uitgebreid, net zoals de beperking op de uitvoer van militair nuttige goederen.

Medvedev beschuldigt het Westen ervan met strafmaatregelen tegen Rusland de internationale veiligheid in gevaar te brengen. "De economische sancties tegen ons hebben politieke gevolgen die erger zijn dan eender welke exportbeperking", zei het vroegere staatshoofd. De globale veiligheidsarchitectuur werd verzwakt. "Wie als eerste sancties invoert, moet er zich goed van bewust zijn, dat hij uiteindelijk ook zichzelf problemen heeft aangedaan", benadrukte hij.

Russische producten

Rusland had als antwoord op strafmaatregelen van de EU en de VS van zijn kant een importverbod voor vele westerse levensmiddelen afgekondigd. "We zijn een reusachtig land met warme regio's en voortreffelijke condities. Waarom zouden we de hele tijd fruit uit het buitenland moeten eten? Wij kunnen immers onszelf en anderen van eten voorzien", zei Medvedev.

De Russische regering heeft beslist om de eigen landbouw te subsidiëren. Met "tientallen miljarden roebel" steunt Moskou de teelt van kasgroenten en de melkveehouderij. "In Russische winkels moeten Russische producten een toonaangevende plaats innemen", zei Medvedev in de krant.

Het statistisch inistituut Rosstat in Moskou had onlangs bericht over negatieve gevolgen van de Russische tegenmaatregelen. Zo zijn in Rusland de prijzen van de levensmiddelen na het importverbod op westerse waren geëxplodeerd. Bij zijn inkopen moet de Russische consument momenteel tien procent meer aan voedsel uitgeven dan voor de boycot. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners