EU roept nieuwe Israëlische regering op tot 'moedige beslissingen'

08/05/15 om 01:52 - Bijgewerkt om 01:52

De Europese hoge vertegenwoordigster voor Buitenlandse Zaken, Federica Mogherini, heeft de nieuwe rechtse regering van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu opgeroepen om zo snel mogelijk de vredesonderhandelingen met de Palestijnen weer aan te vatten met als doel een onafhankelijke Palestijnse staat.

EU roept nieuwe Israëlische regering op tot 'moedige beslissingen'

Federica Mogherini, EU-commissaris voor Buitenlandse Zaken © Reuters

.

Hele generaties betalen vandaag de prijs voor het gebrek aan moed en vertrouwen in het verleden, verklaarde Federica Mogherini. "Voor de instellingen aan beide kanten is het tijd om moedige beslissingen te nemen." Het doel moet zijn een Palestijnse staat op te bouwen die in vrede met Israël kan bestaan.

Mogherini stelde voor om zelf als bemiddelaar op te treden bij de hervatting van het vredesproces. Tegelijkertijd benadrukte ze evenwel dat de Europese Unie "zal blijven samenwerken met Israël in het kader van een bilaterale relatie die voordelig is voor beide partijen".

Benjamin Netanyahu slaagde er woensdagavond in een rechtse en religieuze regering te vormen, die in het parlement over een nipte meerderheid van 61 op 120 zetels beschikt. Op de valreep wist hij de kolonistenpartij Het Joodse Huis te overtuigen van een toetreding tot het kabinet. De Palestijnse autoriteiten hebben het nieuwe bewind al veroordeeld als een "regering van nationale eenheid voor de oorlog en tegen de vrede".

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners