EU-parlementslid Demesmaeker steunt Koerdische actievoerders

© Belga

Op het Brusselse Schumanplein zijn maandag een 50-tal Koerdische actievoerders samengekomen om te protesteren tegen de arrestatie van leden van de Turkse partij HDP. Europees Parlementslid voor N-VA Mark Demesmaeker sprak de menigte toe als steunbetuiging.

Sinds de mislukte staatsgreep van 15 juli liet de Turkse president Erdogan (AKP) al tienduizenden mensen oppakken en opsluiten. Donderdagnacht 3 november liet hij zelfs twaalf parlementsleden van de Turkse Partij voor de Volkeren (HDP), de grootste Koerdische oppositiepartij, oppakken. De HDP behaalde als tweede grootste partij in het parlement al tweemaal de meerderheid die nodig is om een verandering in het voordeel van een versterkt presidentschap tegen te gaan.

‘Erdogan is een ontoelaatbare grens overgestoken met de arrestatie van de HDP-parlementsleden. Dat is de oppositie en de democratie zelf onmogelijk maken’, vertelt Demesmaeker. ‘Mijn persoonlijke visie is dat er nu gestopt moet worden met de onderhandelingen om Turkije toe te laten tot de EU en dat we moeten beginnen denken aan diplomatieke en economische sancties. Dat is de enige taal die Erdogan begrijpt.’

Ondertussen zijn er al tienduizenden mensen opgepakt en opgesloten en wordt elke vorm van kritiek op de regering de mond gesnoerd, vooral in de media. Al meer dan 130 journalisten, schrijvers en intellectuelen werden opgesloten. ‘Nog voor de staatsgreep was hij al begonnen met het zuiveren van de media. Op dit moment zijn er al meer dan 100 regeringskritische mediakanalen afgesloten. Als ex-journalist raakt dit mij enorm’, aldus Demesmaeker, in het verleden nieuwsanker bij VTM. (BELGA/JVL)

Partner Content