EU: Nog geen economische sancties tegen Rusland, wel 12 Russen op zwarte lijst

21/03/14 om 02:34 - Bijgewerkt om 02:39

De EU-leiders hebben (nog) geen economische sancties getroffen tegen Rusland voor de crisis in de Krim. Er zijn nu wel twaalf Russen meer die de EU niet in mogen en hun tegoeden bevroren zien.

EU: Nog geen economische sancties tegen Rusland, wel 12 Russen op zwarte lijst

Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy groet premier Elio Di Rupo op de EU-top in Brussel. © REUTERS

Begin deze week had de Europese Unie al 21 personen gesanctioneerd die mee verantwoordelijk worden geacht voor de Russische annexatie van de Krim. Het gaat onder meer om de pro-Russische leiders op de Krim en de bevelhebber van de Russische Zwarte Zeevloot. De Europese leiders besloten donderdag om nog eens twaalf personen aan de lijst toe te voegen.

De namen worden pas vrijdag officieel bekendgemaakt, maar voorzitter Herman Van Rompuy verzekerde dat enkele van de geviseerden "zeer hooggeplaatst" zijn. De Franse president Francois Hollande liet dan weer uitschijnen dat de nieuwe lijst "redelijk dicht" aanleunt bij die van de Verenigde Staten. Washington trof sancties tegen onder meer Sergej Ivanov, het hoofd van de presidentiële administratie, en Sergej Narychkin, de voorzitter van de Doema.

Russische oligarchen zouden er niet op de Europese zwarte lijst staan. Dat de Verenigde Staten deze zakenmensen wel op de sanctielijst plaatst, heeft volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel te maken met het feit dat de Europese Unie door de Europese wetgeving enkel mensen kan viseren die rechtstreeks met het conflict op de Krim te maken hebben.

'België niet in frontlinie'

Van Rompuy waarschuwde Moskou ook dat "verdere stappen van Rusland om Oekraïne te destabiliseren verstrekkende gevolgen zullen hebben". Die sancties kunnen een brede waaier aan economische sectoren treffen. De Europese Commissie en de lidstaten kregen alvast de opdracht mee om "doelgerichte" economische sancties te bestuderen en voor te bereiden, zei de Belg, die vaststelde dat de crisis al impact heeft op het investeringsklimaat in Rusland.

Economische sancties zouden ongetwijfeld een reactie van Moskou opleveren. De Belgische premier Elio Di Rupo verzekerde alvast dat de sancties "geen specifieke bedreiging" vormen voor België. "België staat niet in de frontlinie", klonk het bij de eerste minister.

Strafbank

De Europese Unie zet Rusland ook op de diplomatieke strafbank. In lijn met de opschorting van de voorbereidingen van een G8-top in het Russische Sotsji wordt ook de volgende topontmoeting tussen de Europese Unie en Rusland afgeblazen. Die was voorzien op 3 juni. De Europese Unie blijft ook aandringen op een OVSE-waarnemingsmissie in Oekraïne. Van Rompuy zei dat de Europese Unie bereid is een eigen missie te sturen indien er de volgende dagen geen doorbraak plaatsvindt in de schoot van de OVSE.

Van Rompuy beklemtoonde wel dat sancties "geen doel" zijn, maar "een middel". De Europese Unie toont zich alvast bereid om te helpen een nieuwe dialoog tussen Rusland en Oekraïne tot stand te brengen. Missies van belangrijke Europese leiders naar Moskou of Kiev staan vooralsnog echter niet op de agenda.

Symbolisch akkoord

De Europese leiders en de Oekraïense interimpremier Arseni Jatsenjoek ondertekenden ook het politieke luik van het associatie-akkoord, een evenement met een symbolische lading. De omwentelingen in Oekraïne barstten immers los nadat de toenmalige pro-Russische president Viktor Janoekovitsj in november vorig jaar had geweigerd om het akkoord te ondertekenen.

Nadien vatten de leiders een gedachtenwisseling over de toekomst van het Europese klimaat- en energiebeleid aan. De crisis in Oekraïne en de confrontatie met Rusland hebben de grote Europese afhankelijkheid van gas en olie uit Rusland opnieuw prominent op de agenda geplaatst. (Belga/TV)

Onze partners