“EU moet Oekraïne uitzicht op toetreding bieden”

Olli Rehn © Belga

De Europese Unie is bereid om Oekraïne financieel te helpen en moet het land “op middellange tot lange termijn” het uitzicht op toetreding bieden, zei Europees commissaris voor Economische en Monetaire Zaken Olli Rehn op de G20-top in Sydney.

Over Oekraïne is in de slotverklaring van de G20 geen woord terug te vinden, maar de crisis in het land kwam wel uitgebreid ter sprake in de wandelgangen.

Op zijn persconferentie ging ook Olli Rehn het onderwerp niet uit de weg. “Vanuit Europees standpunt is het belangrijk dat we het Oekraïense volk, dat getoond heeft dat het gehecht is aan de Europese waarden, een duidelijk Europees perspectief bieden”, wordt hij door verschillende media geciteerd. “We staan klaar om Oekraïne substantiële financiële hulp te bieden eens er een politieke oplossing gevonden wordt die gebaseerd is op democratische principes en wanneer er een nieuwe regering gevormd is die zich werkelijk engageert tot institutionele en economische hervormingen.”

Gevraagd hoe hoog de financiële hulp voor Kiev kan oplopen, antwoordde Rehn dat de precieze noden nog onderzocht worden. Maar “dit zal eerder over miljarden dan over honderden miljoenen euro gaan”, zei hij wel.

Tegen de Britse krant Financial Times zei Rehn dat Oekraïne “een zeer duidelijk, concreet Europees perspectief” geboden moet worden. “We staan tegelijk op een historisch kruispunt”, analyseerde hij de actuele toestand in Oekraïne. “Europa mag die afspraak niet missen en moet Oekraïne op middellange tot lange termijn het uitzicht op (EU-)toetreding bieden – op voorwaarde dat Oekraïne de toetredingsvoorwaarden vervult.”

Ook IMF bereid Oekraïne te steunen

Ook het Internationaal Monetair Fonds is bereid Oekraïne te steunen, zei topvrouw Christine Lagarde in Sydney. “Als de autoriteiten in Oekraïne de steun van het IMF zouden vragen – of het nu raad is op het vlak van economische politiek of financiële steun gepaard met discussies over economische hervormingen – zijn we natuurlijk klaar”, klonk het.

De Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew vindt het IMF alvast “de ideale partner” om in Oekraïne “de nodige economische hervormingen” te helpen realiseren. Washington hoopt dat in Oekraïne een technocratische meerpartijenregering op de been gebracht kan worden.

Europese Unie hoopt op duurzame oplossing waarbij land één blijft

Volgens de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken Chaterine Ashton heeft de Europese Unie de politieke verantwoordelijken in Oekraïne opgeroepen een duurzame oplossing voor het land uit te werken. “Er moet op een verantwoorde manier gehandeld worden, om de eenheid en territoriale integriteit van Oekraïne te bewaren”, klonk het.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier lanceerde een gelijkaardige oproep. Vooral Polen vreest dat er in het land krachten bestaan die de territoriale integriteit van Oekraïne zullen aantasten. Het land, met 46 miljoen inwoners, is verdeeld tussen een nationalistisch westen, waar men lonkt naar de EU, en het oosten dat sterk aanleunt bij Rusland.

Zaterdag was alvast historisch, met het vertrek van president Janoekovitsj en de vrijlating van Julia Timosjenko. Ze was veroordeeld tot zeven jaar gevangenis, Europa bepleitte haar vrijlating. Ashton riep beide partijen op om “een constructieve dialoog voort te zetten, teneinde tegemoet te komen aan de legitieme democratische aspiraties van het Oekraïense volk”. Ze verzekerde dat de Europese Unie de evolutie van “minuut tot minuut” zal opvolgen.

De Hoge Vertegenwoordigster voor Buitenlandse Zaken van Europa hoopt op een duurzame oplossing. “Die moet bestaan uit een hervorming van de grondwet, de vorming van een nieuwe inclusieve regering en het creëren van gepaste voorwaarden om democratische verkiezingen te houden”. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content