EU-ministers van Financiën akkoord over meer begrotingsdiscipline

21/05/10 om 20:53 - Bijgewerkt om 20:53

Dat werd afgesproken tijdens een vergadering van een werkgroep onder leiding van Herman Van Rompuy.

Een economische werkgroep met de Europese ministers van Financiën en vertegenwoordigers van de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank onder leiding van permanent voorzitter Herman Van Rompuy van de Europese Raad is het vrijdag eens geraakt dat er een grotere begrotingsdiscipline moet komen.

Tijdens haar eerste vergadering raakte de werkgroep het eens over vier doelstellingen die tijdens volgende vergaderingen van de task force concreet ingevuld moeten worden.

Zo is het de bedoeling om met de lidstaten tot een grotere
begrotingsdiscipline te komen en het Groei- en Stabiliteitspact 'sterker en efficiënter' te maken.

Ten tweede moeten de soms grote verschillen in competitiviteit tussen de Europese landen aangepakt worden om tot een gelijkwaardiger concurrentievermogen te komen.

Voorts is er sprake van een efficiënt crisismanagement en moet het 'economisch bestuur' versterkt worden om in de toekomst sneller en gecoördineerder te werk te gaan.

Volgens Van Rompuy werd er een consensus bereikt over het feit dat er 'financiële en niet-financiële sancties' moeten komen voor landen die hun financiën al te zeer laten ontsporen.

Voor de zomer komt de werkgroep nog twee keer samen. Op de EU-top van juni zal Van Rompuy een voortgangsrapport van zijn task force voorstellen. Het eindrapport moet klaar zijn tegen de herfsttop in oktober.

Onze partners