EU maakt zich 'ernstig zorgen' over mensenrechten in Wit-Rusland en Oekraïne

30/09/11 om 19:07 - Bijgewerkt om 19:07

De Europese Unie vraagt dat Wit-Rusland "onmiddellijk" al zijn politieke gevangenen vrijlaat en zegt zich ernstig zorgen te maken over het gebrek aan democratie in het land.

De Europese Unie vraagt dat Wit-Rusland "onmiddellijk" al zijn politieke gevangenen vrijlaat en zegt zich ernstig zorgen te maken over het gebrek aan democratie in het land. Oekraïne krijgt dan weer de boodschap dat het zijn toenadering met de Unie in gevaar brengt met het proces tegen Joelija Timosjenko.

In de Poolse hoofdstad Warschau vond donderdag en vrijdag de zogenaamde Oostelijke Partnerschap-top plaats. Daar bespreekt de Europese Unie haar relaties met de zes ex-Sovjetstaten Wit-Rusland, Oekraïne, Moldavië, Georgië, Armenië en Azerbeidzjan. Omdat de Wit-Russische president Loekasjenko geen uitnodiging heeft gekregen voor de top en de EU donderdag felle kritiek uitte op de harde aanpak van de oppositie door Minsk, bleef de Wit-Russische delegatie vrijdag weg van de vergadering.

Verslechtering situatie

Het hield de Europese leiders niet tegen om in de slotverklaring van de top opnieuw zwaar uit te halen. Wit-Rusland moet zijn politieke gevangenen onmiddellijk vrijlaten en rehabiliteren, een einde maken aan de repressie tegen de burgers en de media en met de oppositie in dialoog gaan, luidt het in een slotverklaring. "De staatshoofden en regeringsleiders van de vertegenwoordigers van de Europese Unie", klinkt het nog, "drukken hun diepe bezorgdheid uit over de verslechtering van de mensenrechten, de democratie en de rechtsstaat in Wit-Rusland."

Spanning

Op de top was ook de spanning tussen de EU en de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj te snijden. Europa waarschuwde hem dat het proces tegen ex-premier Timosjenko wegens verondersteld machtsmisbruik een "ernstige zaak" is. Europa hecht maar weinig geloof aan de officiële beschuldigingen en zegt dat het proces het vrijhandelsakkoord en het associatieakkoord met Oekraïne in gevaar kan brengen.

Eerder deze week zei EU-Commissaris voor Handel Karel De Gucht te verwachten dat de akkoorden tegen het einde van het jaar kunnen getekend worden. "Tenzij er iets dramatisch gebeurt", is er tegen de volgende bilaterale EU-Oekraïne-top op 2 december een akkoord, liet De Gucht maandag optekenen. (Belga/SD)

Onze partners