EU maakt honderden miljoenen euro's vrij voor steun aan vluchtelingen

01/12/15 om 17:49 - Bijgewerkt om 17:49

De Europese Unie heeft honderden miljoenen euro's aan nieuwe steun aangekondigd voor de slachtoffers van de Syrische oorlog en voor de vluchtelingen in de omliggende landen.

EU maakt honderden miljoenen euro's vrij voor steun aan vluchtelingen

Vluchtelingen uit Syrië © AFP

'De oorlog in Syrië is de grootste humanitaire crisis in decennia. We hebben de plicht om steun te bieden aan vluchtelingen en de gemeenschappen die hen opvangen', zei de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlans beleid Federica Mogherini.

Mogherini en Eurocommissaris Johannes Hahn kondigden aan dat er een pakket van 350 miljoen euro is samengesteld met geld uit het trustfonds voor Syrië. Er wordt onder meer 140 miljoen euro vrijgemaakt om 172.000 naar de buurlanden gevluchte kinderen naar school te laten gaan, en 130 miljoen euro om vluchtelingen in de buurlanden werk en beroepsopleidingen te geven en de spanningen met de lokale gemeenschappen te milderen.

Grootste hulppakket

Volgens Hahn gaat het om 'het grootste hulppakket dat al is gelanceerd in het kader van deze crisis.' Het trustfonds voor Syrië werd vorig jaar gelanceerd. In het fonds steekt 570 miljoen euro uit de Europese begroting en 40 miljoen euro van vijftien lidstaten. Met inbegrip van het nieuwe pakket is bijna 400 miljoen van het fonds intussen gemobiliseerd. Hahn laakte de voorbije maanden al herhaaldelijk het uitblijven van donaties van de lidstaten voor het fonds.

Daarnaast maakte de Europese Commissie dinsdag ook 60 miljoen euro vrij voor humanitaire hulp in Irak en Turkije. Het gaat om de laatste enveloppes van een extra budget van 200 miljoen euro dat de Commissie in september had aangekondigd voor de humanitaire crisis in Syrië en de regio. Het geld uit de Europese begroting gaat naar VN-agentschappen, internationale organisaties en ngo's, die er voedsel, water, tenten, medicijnen en andere noodhulp mee aanschaffen.

Ongeziene omvang

De Europese Unie is de grootste donor in de Syrische crisis. De noden van de bevolking zijn volgens de Commissie van een ongeziene omvang: in Syrië hebben 13,5 miljoen mensen dringende bijstand nodig, en buiten de landsgrenzen moet er hulp geboden worden aan nog eens 4,2 miljoen vluchtelingen. Ook in Irak hebben 8,6 miljoen mensen bijstand nodig. (Belga/AVE)

Onze partners