EU-lidstaten eens over opvang 54.760 vluchtelingen

20/07/15 om 19:42 - Bijgewerkt om 20:52

De bevoegde ministers van de 28 EU-lidstaten zijn het maandag eens geworden over de opvang van 54.760 vluchtelingen uit hoofdzakelijk Syrië en Eritrea, gespreid over de komende twee jaar.

EU-lidstaten eens over opvang 54.760 vluchtelingen

Vluchtelingen bij Frans-Italiaanse grens © Belga/AFP

De bevoegde ministers van de 28 EU-lidstaten zijn het maandag eens geworden over de opvang van 54.760 vluchtelingen uit hoofdzakelijk Syrië en Eritrea, gespreid over de komende twee jaar.

Het gaat om de hervestiging van 22.504 vluchtelingen die zich nu in kampen buiten de EU bevinden en 32.256 vluchtelingen die via Italië en Griekenland de EU binnenkomen.

Over de hervestiging van ruim 20.000 vluchtelingen was al een akkoord. Europa had ook vooropgesteld om 40.000 vluchtelingen die via Griekenland en Italië naar Europa kwamen te spreiden over andere lidstaten, maar daarover was nog geen akkoord.

De EU-Commissie had een tijd terug een vaste verdeelsleutel vooropgesteld, maar die werd intussen door vooral Baltische en Oost-Europese lidstaten afgewezen.

Het vooropgestelde cijfer is dus niet gehaald. De landen met de grootste terughoudendheid - Hongarije, Oostenrijk, Slovakije, Slovenië, de Baltische staten én Spanje - zouden naar verluidt niet toegegeven hebben aan de druk om een grotere inspanning te leveren. Volgens Europese diplomatieke bronnen was het echter belangrijk een voorlopig akkoord te bereiken om het mechanisme in gang te zetten en de druk die er nu heerst op Griekenland en Italië snel te verlichten.

In het najaar zou er een nieuw evaluatiemoment volgen en in de tussentijd zouden er mogelijk nog extra opvangplaatsen gevonden kunnen worden. België zal, zoals al aangekondigd, 1.100 vluchtelingen hervestigen en 1.364 anderen die via Italië en Griekenland de EU zijn binnengekomen. Formeel gezien gaat het maandag gesloten akkoord over het eerste jaar, en dus over de helft van de 1.364. Over de andere helft wordt eind dit jaar beslist, zegt de Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken.

Behalve over de cijfers bespraken de bevoegde ministers ook de "hotspots", de onthaalcentra waar vluchtelingen geregistreerd en geïdentificeerd worden. Die centra moeten de komende weken openen, en zeker voor september, aldus Francken. "Dat is heel belangrijk voor ons omdat het een boodschap stuurt naar de vluchtelingen", zei Francken nog. "Het is niet omdat ze in Europa aangekomen zijn dat dat hen een toegangsticket geeft."

(Belga/JH)

Lees meer over:

Onze partners