EU-leiders ruziën over vluchtelingen: 'Jullie verdienen het niet Europa genoemd te worden'

26/06/15 om 04:30 - Bijgewerkt om 04:40

Tijdens een bewogen nachtelijke top hebben de staats- en regeringsleiders van de EU over de vluchtelingenstroom gediscussieerd. Verplichte quota komen er niet, wel wil men de komende twee jaar op vrijwillige basis 40.000 vluchtelingen verdelen - van de 153.000 die tot dusver dit jaar Europa zijn binnengekomen.

EU-leiders ruziën over vluchtelingen: 'Jullie verdienen het niet Europa genoemd te worden'

Matteo Renzi, premier van Italië © REUTERS

De bijeenkomst duurde tot plusminus 3 uur in de ochtend.

Het resultaat was minder heftig dan de vergadering. "De inspanning, laten we het rustig zeggen, is bescheiden", aldus de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker.

Juncker en de Italiaanse premier Matteo Renzi probeerden in te praten op de Baltische staten en sommige Oost-Europese landen in de hoop tot verplichte quota te komen. Maar zonder resultaat. De Balten en Oost-Europeanen vonden Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, aan hun zijde.

"Als dat uw idee is van Europa, mag u het houden", zei Renzi volgens Belga, "Ofwel is er solidariteit, ofwel houden we beter op onze tijd te verliezen". Volgens de nieuwssite van het Duitse tijdschrift Der Spiegel voegde hij hier nog aan toe: "Als jullie niet kunnen instemmen met 40.000 dan verdienen jullie het niet om Europa genoemd te worden".

'Meer ambitie dan niveau'

Met verplichte quota konden de EU-leiders dus niet instemmen. Maar ook over de manier waarop de vrijwillige spreiding zal gebeuren, is geen eensgezindheid. In juli wordt verdergepraat.

EU-leiders ruziën over vluchtelingen: 'Jullie verdienen het niet Europa genoemd te worden'

© Reuters

"Of het nu verplicht is of vrijwillig maakt me niet zoveel uit", aldus Juncker. "Maar Europa haalt niet het niveau van de ambities die ze graag naar buiten uitdraagt."

De regeringsleiders zouden ook uitgeput geweest zijn na de vele vergaderingen over Griekenland.

Er is geen tekst over de verdeling van vluchtelingen aanvaard. In juli wordt er verdergepraat.

Volgens Donald Tusk worden er de komende twee jaar wel degelijk 40.000 vluchtelingen verdeeld over de EU (Juncker sprak van 60.000). Die verdeling zou versneld worden.

153.000

Volgens cijfers die de BBC vergaarde zijn er dit jaar al 153.000 vluchtelingen in Europa aangekome.. Dat is een toename met 149 procent tegen vorig jaar. 63.000 daarvan arriveerden over zee in Griekenland, 62.000 over zee in Italië.

Het getal van 40.000 slaat op Syrische en Erytreese vluchtelingen die in Italië en Griekenland aan land kwamen. Daarnaast zou Europa nog eens 20.000 vluchtelingen uit andere herkomstlanden moeten verdelen.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners