EU legt België deadline op: 'Tot maandagavond de tijd om CETA-verdrag goed te keuren'

23/10/16 om 13:30 - Bijgewerkt om 15:46

De Europese Unie legt België een strikte deadline op voor het goedkeuren van het handelsverdrag met Canada (CETA).

EU legt België deadline op: 'Tot maandagavond de tijd om CETA-verdrag goed te keuren'

Charles Michel © Jonas Roossens/ID/photo agency

De Europese Unie geeft België tot maandagavond de tijd tot om het EU-handelsverdrag met Canada goed te keuren. Dat meldde het persagentschap Reuters zondagmiddag op basis van bronnen binnen de EU, wat later bevestigd werd door een woordvoerdeer van premier Charles Michel.

Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, zal in de loop van maandagavond samenzitten met de Belgische premier Charles Michel (MR).

Afhankelijk van het resultaat van dat overleg tussen Juncker en Michel kan de Canadese premier Justin Trudeau beslissen of hij al dan niet naar Brussel reist om het verdrag donderdag te ondertekenen.

Als Michel er niet in slaagt Tusk te verzekeren dat België het CETA-verdrag zal ondertekenen, dan wordt de geplande top van donderdag 27 oktober uitgesteld, en wordt er geen nieuwe datum vastgelegd, aldus de bron.

Nog volgens de bron bij Reuters is noch de EU noch Canada van plan het vrijhandelsverdrag, waar jaren aan gewerkt werd, zomaar op te geven.

Premier Michel is bereid om het handelsverdag met Canada te ondertekenen, maar België kan het verdrag niet ondertekenen zonder de toestemming van de vijf regionale overheden.

'Bal in het kamp van Wallonië'

Tot nader order ligt Wallonië dwars, al liet Waals-minister-president Paul Magnette zaterdag optekenen dat de onderhandelingen geherlanceerd werden op 'intra-Europees' niveau.

Maandagnamiddag organiseert premier Michel een vergadering van het Overlegcomité tussen de verschillende overheden van ons land. De laatste documenten van de Europese Commissie zijn nu ter beschikking gesteld van alle regio's, zodat de deelregeringen in staat moeten zijn om tegen maandag een antwoord te geven.

Volgens Europees Commissaris Marianne Thyssen ligt de bal in het kamp van Wallonië. "Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen", zei Thyssen zondag in De Zevende Dag.. Thyssen benadrukt dat CETA een goed akkoord is, 'dat ons in tijden van globalisering sterker maakt'. Ze waarschuwt voor mogelijke reputatieschade: "België heeft de reputatie dat het goede compromissen kan sluiten en bruggen kan bouwen. We moeten oppassen dat we dat kapitaal niet verspelen."

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft volgens zijn woordvoerder alvast beslist niet af te reizen naar de top tussen Latijns-Amerika en de Europese Unie die dinsdag en woensdag plaatsvindt in Santo Domingo in de Dominicaanse Republiek. Reynders wil in de buurt zijn van de onderhandelingen tussen Europa en Canada.

(Reuters/VRT/BO)

Onze partners