EU-landen keuren CETA goed - Trudeau komt verdrag zondag ondertekenen

28/10/16 om 23:29 - Bijgewerkt op 29/10/16 om 00:31

De Europese lidstaten hebben vrijdagavond het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada (CETA) officieel goedgekeurd. Zondag komt de Canadese premier Justin Trudeau naar Brussel voor de ondertekening.

EU-landen keuren CETA goed - Trudeau komt verdrag zondag ondertekenen

Premier Justin Trudeau © REUTERS

Dat melden de Europese Raad en Europees president Donald Tusk.

Eerst kwam de melding over de officiële goedkeuring binnen de EU.

"Ik ben tevreden dat ik kan bevestigen dat de EU klaar is om het economisch en handelsverdrag met Canada te ondertekenen", aldus Robert Fico, de premier van Slovakije, dat momenteel EU-voorzitter is.

"Het vertegenwoordigt een mijlpaal in het Europese handelsbeleid en ons engagement daaromtrent."

Volgens Fico gaat het om een "modern en progressief akkoord, dat de deur opent naar nieuwe mogelijkheden, terwijl het ook cruciale belangen verdedigt. Bovendien effent het mogelijk het pad voor toekomstige handelsakkoorden."

Onmiddellijk na die bekendmaking meldde Donald Tusk dat de ondertekening zondag zal plaatshebben, tijdens een Europees-Canadese top. "Mission accomplished", tweette hij.

"Net overeengekomen met (de Canadese) premier Justin Trudeau om zondag een EU-Canada top te houden".

'Heel goed nieuws'

Trudeau bevestigde, ook via Twitter. "Ik heb net gesproken met Europees president Tusk. De Canada-EU-top vindt zondag plaats. Dat is heel goed nieuws, ik kijk ernaar uit daar aanwezig te zijn".

De ceremonie voor de ondertekening van CETA was gepland voor donderdag, maar moest worden uitgesteld omdat Franstalig België het verdrag nog niet had goedgekeurd. Dat gebeurde vrijdag wel, nadat op donderdag een intra-Belgisch akkoord werd gesloten. De deelstaatregeringen keurden het vrijdag goed.

Na de ondertekening van CETA door de leiders van Canada en de Europese Unie moet ook het Europees Parlement zich uitspreken. Nadien kan het Europese luik van het handelsverdrag voorlopig in werking treden.

(Belga/RR)

Onze partners