EU hervat onderhandelingen over toetreding Turkije

05/11/13 om 16:23 - Bijgewerkt om 22:10

In Brussel heeft de Europese Unie de onderhandelingen voor een toetreding met Turkije heropend.

EU hervat onderhandelingen over toetreding Turkije

Turkse minister van Europese Zaken Egemen Bagis © IMAGEGLOBE

Na jaren van stilstand zijn de toetredingsonderhandelingen tussen de Europese Unie en Turkije opnieuw op de rails gezet. Europese en Turkse ministers openden in Brussel voor het eerst sinds juni 2010 gesprekken over een nieuw hoofdstuk in de toetredingsonderhandelingen.

Eurocommissaris voor Uitbreiding Stefan Füle en de Turkse minister van Europese Zaken Egemen Bagis startten dinsdag gesprekken over regionaal beleid. Daarmee zijn nu 14 van de 35 hoofdstukken van de inmiddels acht jaar aanslepende onderhandelingen geopend. Over slechts één hoofdstuk zijn de gesprekken afgesloten.

Nieuwe gesprekken

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken hadden vorige maand het licht op groen gezet voor de opening van nieuwe gesprekken. Dat had normaliter al enkele maanden eerder moeten gebeuren, maar de hardhandige repressie van de protestbeweging op het Taksimplein in Istanboel zorgde voor uitstel. Füle beklemtoonde dinsdag dat de gebeurtenissen in Turkije hebben aangetoond dat Europa zich moet blijven engageren in Turkije.

Europese waarden en vrijheden

Anderzijds vraagt hij van Ankara inspanningen met het oog op twee cruciale hoofdstukken in de onderhandelingen die nog niet geopend zijn, over Europese waarden, grondrechten en vrijheden. Bagis bestempelde de hervatting van de gesprekken als "een keerpunt in de relaties tussen de Europese Unie en Turkije" die ook op andere vlakken voor toenadering kan zorgen.

Hij meldde dat Ankara op het punt staat om een akkoord over de heropname van illegale migranten te ondertekenen en dat gesprekken over een versoepeling van de visaplichten weldra van start zouden kunnen gaan. (Belga/EE)

Onze partners