EU heeft nieuwe sancties tegen Syrisch regime klaar

23/02/12 om 13:43 - Bijgewerkt om 13:43

De Europese Unie bereidt een nieuwe reeks sancties voor tegen Syrië.

EU heeft nieuwe sancties tegen Syrisch regime klaar

© Reuters

De Europese Unie maakt zich op om Syrië te treffen met een nieuwe reeks sancties, gericht tegen de Syrische centrale bank, zeven ministers, cargovluchten vanuit het land en de handel in waardevolle metalen. Dat moet de druk op het omstreden regime van Bashar al-Assad verder opvoeren, lieten Europese bronnen verstaan.

Verwacht wordt dat de Europese ministers van Buitenlandse Zaken het nieuwe pakket sancties snel groen licht geven. "Het staat vast dat de steeds dramatischere situatie op het terrein steeds duidelijker maakt dat het zo niet verder kan", aldus een Europese ambtenaar, verwijzend naar de dood van Amerikaanse oorlogscorrespondente Marie Colvin en de Franse journalist Remi Ochlik.

Concreet wil de EU zeven Syrische ministers een visumverbod opleggen en hun tegoeden in Europa bevriezen. Ook de Syrische centrale bank zal geen toegang meer krijgen tot het geld dat het nog in Europa geparkeerd heeft. Syrische cargomaatschappijen zullen niet langer op Europees grondgebied mogen landen. Europese bedrijven mogen niet langer handel drijven in goud, edelmetalen en diamenten met Syrische overheidsdiensten.

Het voorstel om ook de Syrische fosfaatexport te blokkeren, haalde het echter niet.

Internationale sancties

Het Syrische regime kreeg de voorbije maanden al heel wat internationale sancties aangesmeerd. Toch heeft dat de forse repressie van opposanten niet verhinderd. Volgens de VN zijn in totaal al 5.400 mensen omgekomen door het geweld. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, met zetel in Londen maakt gewag van 7.600 doden. (Belga/INM)

Onze partners