EU erkent uitslag omstreden verkiezingen in Oost-Oekraïne niet, Rusland wel

03/11/14 om 08:41 - Bijgewerkt om 08:41

Bij de omstreden verkiezingen in het door een conflict verscheurde Oost-Oekraïne zijn, zoals verwacht, de huidige rebellenleiders als winnaars uit de bus gekomen. In de zelf uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk haalde Aleksandr Zachartsjenko het, in Loehansk Igor Plotnitski. Oekraïne en de EU erkennen de uitslag niet, Rusland wel.

EU erkent uitslag omstreden verkiezingen in Oost-Oekraïne niet, Rusland wel

Aleksandr Zachartsjenko © Belga Image

De verantwoordelijken voor de kiesgang hebben de resultaten bevestigd, terwijl het tellen van de stemmen nog aan de gang was.

'Illegaal'

Zowel de pro-Westerse Oekraïense president Petro Porosjenko als de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheid van de EU, Federica Mogherine, heeft de verkiezingen al 'illegaal' genoemd.

Voor Mogherini zijn de verkiezingen een nieuw obstakel op weg naar vrede in Oekraïne, zo deelde ze in Brussel mee. 'De EU zal de stemming niet erkennen.' De EU zal voortwerken aan een oplossing voor de crisis in Oekraïne. De hoge vertegenwoordiger van de EU riep alle partijen op om de onafhankelijkheid en eenheid van het land te erkennen.

Rusland respecteert resultaat

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken daarentegen zei dat het de wil van de kiezer in Oost-Oekraïne eerbiedigt. 'De verkozen vertegenwoordigers hebben het mandaat gekregen om de praktische taken voor de wederopbouw van een normaal leven in de regio op zich te nemen', zo deelden de autoriteiten mee.

Rusland vroeg de leiders uit het Donetsbekken om met de Oekraïense autoriteiten de dialoog aan te gaan. Alleen zo kan de crisis in Oekraïne opgelost worden, klinkt het.

Eerder had de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergeï Lavrov aangekondigd dat Moskou de verkiezingen zal erkennen. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners