EU enthousiast over Benelux in Balkan

23/07/12 om 15:53 - Bijgewerkt om 15:53

De EU steunt de plannen voor de oprichting van een soort van Beneluxregio in de Balkan. Macedonië is niet enthousiast.

EU enthousiast over Benelux in Balkan

© Belga

"We zijn voor integratie en samenwerking tussen landen", zegt Peter Stano, de woordvoerder van EU-uitbreidingscommissaris Stafan Fule aan de nieuwssite SETimes.com. Daarmee reageert hij positief op plannen om naar het model van de Benelux een samenwerkingsverband op te richten tussen de Balkanlanden Albanië, Kosovo, Macedonië en Montenegro.

Fehlinger en Krasniqi: 'Samenwerking zal ontwikkeling versnellen'

Het idee komt van Gunther Fehlinger en Ekrem Krasniqi. Fehlinger is een Oostenrijkse econoom die in Albanië leeft en Krasniqi is een Kosovaarse journalist die in Brussel woont. "Het samenwerkingsverband geeft een nieuwe stimulans aan de voorbereidingen voor het EU-lidmaatschap." Macedonië en Montenegro zijn officieel kandidaat-lid en ook Kosovo en Albanië willen toetreden tot de EU.

Fehlinger en Krasniqi wijzen erop dat het zeker voor Kosovo nog jaren kan duren voor het opgenomen wordt in de EU. "De ontwikkeling van de landen zal veel sneller gaan als grenzen overstegen worden en economische samenwerking de topprioriteit wordt."

Macedonië is niet enthousiast

De Macedonische regering deelt het enthousiasme niet. "Wij willen vooruitgang boeken in Europese integratie, niet in regionale", zegt regeringswoordvoerder Aleksandar Georgiev.

Hij wordt bijgetreden door de nationalistische organisatie Macedonian World Congres (MWC), dat naar eigen zeggen Macedoniërs van over heel de wereld vertegenwoordigt. Het MWC vreest dat de huidige plannen neerkomen op de oprichting van Groot-Albanië.

Groot-Albanië als doembeeld

Een meerderheid van Albanezen droomt van de oprichting van dat rijk, blijkt uit peilingen. Groot-Albanië zou veel groter zou zijn dan het huidige Albanië. Het zou onder andere Kosovo en een deel van Macedonië omvatten. In Kosovo woont een meerderheid van Albanezen, maar ik Macedonië is er een delicaat evenwicht tussen de Albanese minderheid en de meerderheid van Macedoniërs. (JC)

Lees meer over:

Onze partners