EU en Vaticaan veroordelen plannen koranverbranding

08/09/10 om 17:44 - Bijgewerkt om 17:44

Volgens de Europese Unie en het Vaticaan verdienen alle godsdiensten respect.

De Europese Unie veroordeelt de plannen van een predikant in Florida om op 11 september massaal korans te verbranden. Ook het Vaticaan heeft forse kritiek.

Dominee Terry Jones van het Dove World Outreach Center in Florida wil op zaterdagavond 11 september (de negende verjaardag van de aanslagen in de Verenigde Staten) exemplaren van de koran te verbranden.

Hij krijgt wereldwijd kritiek, ook van de Europese Unie. Een woordvoerster van Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger voor het Europees buitenlands beleid, zei woensdag dat de EU de plannen van Jones veroordeelt. Ze zei dat Ashton respect heeft voor alle vormen van godsdienst.

Vaticaan: 'schandalig'

Het Vaticaan liet woensdag weten dat het de koranverbranding een schandalige en ernstige daad vindt. Volgens de Raad voor Interreligieuze Dialoog heeft elke godsdienst, met zijn eigen heilige geschriften, godsdienstige plaatsen en symbolen, recht op respect en bescherming.

Ook Wilders tegen

Zelfs de Nederlandse anti-islampoliticus Geert Wilders neemt afstand van het voornemen van Jones om korans te verbranden. 'Een slecht plan', zo luidde het woensdag.

Hij is zaterdag in New York, waar hij een toespaak zal houden tijdens een protestbijeenkomst tegen de plannen om een moskee te bouwen nabij Ground Zero.

Onze partners