EU en Oekraïne stellen toenaderingsverdrag uit tot volgend jaar

12/09/14 om 19:21 - Bijgewerkt om 20:58

De Europese Unie en Oekraïne stellen de inwerkingtreding van hun associatieverdrag uit tot eind volgend jaar. De Russische president Vladimir Poetin reageert intussen op de nieuwe westerse sancties.

EU en Oekraïne stellen toenaderingsverdrag uit tot volgend jaar

De Oekraïense president Petro Porosjenko (R) bij de Britse premier David Cameron © Belga Image

Dat heeft eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht bekendgemaakt na overleg met vertegenwoordigers van Oekraïne en Rusland.

Ratificeren

Belangrijkste onderdeel van het associatieverdrag - dat aan de basis lag van het Majdan-protest - is de vrijhandelszone tussen de EU en Oekraïne. Doel was die na de ratificatie door Kiev en het Europees Parlement op 14 november al voorlopig te laten ingaan. Tegen de achtergrond van de spanningen tussen Oekraïne en Rusland bleek dat echter onmogelijk.

Niettemin verwacht De Gucht wel dat Kiev en het Europees Parlement het verdrag volgende week zullen ratificeren.

In afwachting van de uiteindelijke inwerkingtreding zal de eenzijdige openstelling van de Europese markt voor Oekraïense producten, die normaal op 1 november verviel, als tussenmaatregel verlengd worden. Het conflict met Rusland drukt immers zwaar op de Oekraïense economie.

'Vredesclausule'

Het uitstel van de inwerkingstelling noemt De Gucht 'een soort vredesclausule' die Kiev en Moskou de kans moet bieden om hun problemen op te lossen. Voor de liberaal is het verdrag een bouwsteen voor verdere gesprekken, die in principe los staat van de veiligheids- en energietwisten in het Oekraïense conflict. Niettemin zal een effectieve inwerkingtreding grotendeels afhangen van een ruimer akkoord, beseft hij.

Of het dan geen bedenkelijk precedent is, dat Rusland als derde land zo'n vinger in de pap heeft in een bilateraal verdrag tussen de EU en Oekraïne? 'De wereld is gemaakt van slechte precedenten', haalde De Gucht de schouders op. 'Als dit kan helpen om de druk en de gemoederen te kalmeren, dan is dat een goede zaak. Een jaar uitstel is ook niet het einde van de wereld.'

Sancties

Intussen hebben na de EU ook de Verenigde Staten, zoals aangekondigd, nieuwe sancties uitgevaardigd tegen Rusland. Die viseren vooral de grote Russische banken, waaronder Sberbank en Gazprombank, maar ook energiebedrijven als Gazprom en Lukoil.

Bedoeling van de sancties is de Russische financiële en energiesector te treffen wegens de vermeende Russische steun aan de separatisten in het oosten van Oekraïne.

De nieuwe sancties komen er ondanks het vorige week overeengekomen staakt-het-vuren dat nu al een week grotendeels standhoudt.

Vladimir Poetin

Vladimir Poetin © Reuters

Geen effect

Tijdens een top in de Tadzjiekse hoofdstad Doesjanbe noemde de Russische president Vladimir Poetin de westerse sancties tegen Moskou 'weinig effectief', zo meldt het Russische persagentschap Interfax.

De maatregelen dragen volgens hem niet bij tot een oplossing voor het conflict in Oekraïne. Poetin vindt het ook niet kunnen dat de sancties ook de Oost-Oekraïners treffen, hoewel die aan de vredesonderhandelingen met Kiev deelnemen. Dat brengt het vredesproces in gevaar. Hij wees erop dat sancties nog nooit het gewenste resultaat hebben opgeleverd.

Poetin kondigde voorts aan dat Moskou tegenmaatregelen voorbereidt, maar dat dit sancties zullen zijn waarmee niet in eigen economische voet wordt geschoten. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners