EU en Duitsland tikken Turkije op vingers, Washington steunt Turkse aanpak

Federica Mogherini, Europese minister van Buitenlandse Zaken © REUTERS

De Europese Unie (EU) heeft Turkije aangemaand, het vredesproces met de Koerden voort te zetten. Dat maakte de “buitenlandminister” van de EU, Federica Mogherini, duidelijk in een in Brussel gepubliceerde verklaring. De Turkse overheid kan echter wel rekenen op de volle steun van Washington.

Mogherini had tevoren met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, getelefoneerd. Mogherini stelde vast dat Ankara “de voorbije jaren moed, vastberadenheid en wijsheid heeft getoond” door zich voor een politieke oplossing van het aanslepende conflict met de Koerden te engageren.

De EU blijft Turkije wel steunen in de “strijd tegen de terreurmilitie IS”. De Duitse minister van Defensie, Ursula von der Leyen, zei aan de krant Bild am Sonntag ongeveer hetzelfde: Turkije heeft het recht zich te verdedigen tegen IS, maar blaast best niet de zo moeizaam gebouwde bruggen met de Koerden op.

Steun Witte Huis

Het Witte Huis, daarentegen, vindt dat de Turken ook het recht hebben de PKK te bestoken. Viceraadgever voor nationale veiligheid Ben Rhodes herinnerde er aan dat ook de VS de van origine marxistische PKK als een “terreurorganisatie” beschouwen. De PKK staat inderdaad op de ‘zwarte lijst’ van de VS, maar merkwaardig genoeg onderhoudt Washington goede relaties met de regionale overheid van Iraaks Koerdistan, die enerzijds onderdak biedt aan Turkse Koerden, maar anderzijds ook tegen IS vecht.

Overigens hebben de recente aanslagen in Turkije Ankara doen beslissen, het licht op groen te zetten voor het gebruik door Amerikaanse jachtvliegtuigen van Turkse militaire bases. Dat is dan weer in het kader van de, tot dusver maar lauwtjes gevoerde, strijd tegen IS.

Wapenstilstandsakkoord

Turkije sloot in 2013 een wapenstilstandsakkoord met de Koerden en bleef jaren opvallend afzijdig tegenover de IS-dreiging in de buurlanden Irak en Syrië. In Noord-Syrië werd de opmars van IS tot stilstand gebracht door Koerdische peshmerga. Dat bleek niet echt naar de zin van president Erdogan, wat de speculaties voedde dat Turkije meer deed dan IS “tolereren” in haar jihadi-strijd om, onder andere, de Syrische president Assad af te zetten.

Sinds enkele dagen heeft Ankara het roer geheel omgedraaid en voert het luchtaanvallen uit tegen zowel IS op Syrisch grondgebied als tegen de Koerden van de PKK die hun uitvalsbases hebben in Iraaks Koerdistan. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content