EU en België helpen Libië

In aanloop van de “Vrienden van Libië”-conferentie in Parijs bepaalden de EU en ook België hoe ze het land zullen helpen.

De Europese Unie wil het nieuwe Libische regime steunen bij politieopleidingen, grensbewaking en de recuperatie van wapens. Ook heft het de sancties tegen 28 Libische ‘entiteiten’ op. België zal 100 miljoen euro bevroren Libische tegoeden ter beschikking stellen, trekt zelf 6 miljoen euro uit en gaat humanitaire steun bieden.

Catherine Ashton, de EU-verantwoordelijke voor het buitenlands beleid, heeft verklaard dat de EU bereid is de nieuwe Libische autoriteiten te helpen bij de wederopbouw.

De eerste fase van de hulp zou humanitair en medisch zijn, zoals de organisatie van verkiezingen en de vorming van een echte burgergemeenschap. Daaraan gekoppeld zou ook de “hervorming van de veiligheidssector” aan bod komen, om “te garanderen dat er efficiënte politietroepen zijn die in een democratisch land opereren”.

Ashton schoof daarop hulp bij de opbouw van een democratische politiemacht naar voren, de recuperatie van wapens uit het conflict en grensbewaking. Voor de opleiding van een politiemacht kan de EU bogen op ervaring in Afghanistan en Irak, zei Ashton. Op dat vlak wil trouwens ook de NAVO een bijdrage leveren. Ashton verzekerde dat beide organisaties zich op elkaar afstemmen en dat het finaal aan de Verenigde Naties toekomt te beslissen.

Sancties opgeheven

De EU heeft ook de sancties tegen 28 ‘entiteiten’ uit Libië opgeheven. Daarmee wil ze het land helpen op weg naar een opnieuw normaal functionerende economie. Morgen zullen de namen van de ‘entiteiten’ – bedrijven of autoriteiten volgens diplomaten – bekend gemaakt worden in het Europese Publicatieblad. Het zou gaan om spelers actief in haven-, energie- en banksector, aldus Ashton.

België trekt ruim 6 miljoen euro uit

Ook België bepaalde naar aanleiding van de conferentie in Parijs haar standpunt inzake de Libische wederopbouw. België zal zo snel als de situatie toelaat de ambassade in Tripoli heropenen.

Daarnaast wil het 100 miljoen euro aan bevroren tegoeden vrijmaken, zodat die naar humanitaire projecten kunnen gaan. Uit het budget van Ontwikkelingssamenwerking heeft België al 2,6 miljoen euro toegewezen aan vluchtelingen die aan de gevechten en de repressie wilden ontsnappen.

Ontslagnemend minister van Ontwikkelingssamenwerking Olivier Chastel (MR) is bereid daarbovenop nog eens 3 miljoen euro vrij te maken om de overgang naar een democratisch regime te ondersteunen. Chastel benadrukte dat Libië zelf over belangrijke middelen beschikt en dat er moet op toegezien worden dat die correct worden aangewend om het land herop te bouwen.

Ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) zal 250.000 euro ter beschikking stellen, in te zetten voor projecten die “bijdragen tot een Libië waarin de veiligheid en de rechtsstaat voor al zijn inwoners gegarandeerd wordt”, aldus de minister.

Mocht dat nodig blijken, dan wil België ook een DVI-team (Disaster Victim Identification) sturen, dat kan helpen om de vele burgerslachtoffers te identificeren. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content