'EU duwt vluchtelingen in handen van mensensmokkelaars'

19/01/16 om 16:21 - Bijgewerkt om 16:21

'Europa vergroot de vluchtelingencrisis alleen maar.' Dat stelt Artsen Zonder Grenzen in een nieuw rapport.

'EU duwt vluchtelingen in handen van mensensmokkelaars'

© REUTERS

Uit een rapport van Artsen Zonder Grenzen blijkt dat het Europees beleid de vluchtelingencrisis alleen maar vergroot. "Het afschrikkingsbeleid schrikt in werkelijkheid geen mensen af, maar maakt hun reis slechts gevaarlijker, ellendiger en duurder", klinkt het in het rapport 'Obstacle Course to Europe', dat AZG publiceerde.

Het rapport is gebaseerd op medische gegevens over projecten van AZG voor vluchtelingen en op interviews met hen. In 2015 zette de ngo meer dan vijfhonderd medewerkers in om de vluchtelingen te helpen. Drie boten moesten bootvluchtelingen onderscheppen in de Middellandse Zee.

Geen veilig legaal alternatief

Delen

De meeste aandoeningen waar vluchtelingen voor behandeld werden, hadden kunnen voorkomen worden als de vluchtelingen in betere omstandigheden hadden kunnen reizen

Volgens AZG duwt de EU de vluchtelingen de facto in handen van mensensmokkelaars, en op overbevolkte bootjes die niet zeewaardig zijn, omdat ze geen veilig en legaal alternatief biedt. In 2015 overleefden zeker 3.771 vluchtelingen de oversteek van de Middellandse Zee niet.

De Griekse overheid laat dan weer na om de vluchtelingen degelijk op te vangen, klinkt het, maar verhindert ook dat humanitaire organisaties dat in haar plaats doen. Zo is er op het eiland Kos, waar in oktober iedere dag honderden vluchtelingen aankwamen, nog steeds geen opvangcentrum. Uit het opvangcentrum in het Italiaanse Pozzallo trok AZG zich terug omdat de levensomstandigheden voor vluchtelingen er onaanvaardbaar waren.

Ook België krijgt kritiek

Verder blijkt ook dat de meeste aandoeningen waar de vluchtelingen voor behandeld werden, hadden kunnen voorkomen worden als de vluchtelingen in betere omstandigheden hadden kunnen reizen. In Servië was tachtig procent van de aandoeningen het gevolg van de tocht die de vluchtelingen hebben gemaakt.

'EU duwt vluchtelingen in handen van mensensmokkelaars'

© Reuters

Ook België krijgt een veeg uit de pan. "Aangezien de regering faalde om in de noden te voorzien van de continue stroom van asielzoekers, heeft AZG (...) twee keer ingegrepen in september 2015 en november 2015. We steunden burgerinitiatieven om onderdak te bieden aan asielzoekers en migranten die op straat stonden."

"De EU en de Europese overheden combineren een afschrikkingsbeleid met een chaotische respons op de humanitaire crisis", zegt Brice de le Vingne, directeur Operaties van AZG. "Het resultaat is dat de situatie van duizenden kwetsbare mannen, vrouwen en kinderen nog veel slechter is geworden. Voor 2016 moet de EU kijken naar het menselijk lijden dat haar beleid veroorzaakt, haar verantwoordelijkheid nemen, en uit haar fouten leren." (Belga/AVE)

Onze partners