EU: Belastingbetaler niet meer als eerste de pineut als bank failliet gaat

© Belga

Het Europees Parlement, de lidstaten en de Europese Commissie hebben een akkoord over de regels voor banken die niet meer gered kunnen worden. De belastingbetaler moet er niet meer als eerste voor opdraaien.

Vertegenwoordigers van het Europees Parlement, de Europese Raad en de Europese Commissie zaten woensdag samen om een nieuwe stap in de realisatie van de bankenunie te bespreken. Na ruim zeven uur onderhandelen kwam er een akkoord uit de bus. Bij faillissementen van banken moet eerst bij aandeelhouders en obligatiehouders worden aangeklopt (‘bail-in’), in plaats van bij overheden en dus bij de belastingbetalers is beslist.

Beter beschermd

Europees Commissaris Michel Barnier sprak op Twitter van “een grote stap”. “Belastingbetalers zullen niet meer als eersten moeten betalen als banken in de fout gaan”, aldus Barnier. “Banken zullen meer reserves moeten aanleggen voor moeilijke tijden”, zo stelde de Eurocommissaris nog.

Het afgesproken bail-in-systeem legt vast bij wie een bank eerst moet aankloppen wanneer het in nood komt. Zo zal er eerst aangeklopt worden bij crediteuren, aandeelhouders en beleggers. Bedoeling is dat gewone belastingbetalers beter beschermd worden.

Meer knopen doorhakken

Het nieuwe systeem zou in werking treden in januari 2016. Het compromis van woensdag moet wel nog goedgekeurd worden door de betrokken EU-lidstaten.

De nieuwe maatregelen passen in het pakket ingrepen dat nodig is voor de bankenunie. Dinsdag nog bereikten de de Europese ministers van Financiën een princiepsakkoord over een gemeenschappelijk afwikkelingsmechanisme voor noodlijdende banken. Wat dat mechanisme betreft, worden wellicht verdere knopen doorgehakt op een extra Ecofin-raad op 18 december. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content