EU ‘behoudt sancties tegen Rusland als aanmoediging’

Voorzitter van de Europese Raad Tusk (rechts) met Petro Porosjenko, de president van Oekraïne © REUTERS

De Europese Unie behoudt haar economische sancties tegen Rusland en zet komende maandag extra namen op de sanctielijst. Dat doet ze als “aanmoediging” om het akkoord van Minsk uit te voeren.

Dat zei Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, na afloop van de Europese top.

De Europese leiders evalueerden op de top het stappenplan dat in de Wit-Russische hoofdstad overeengekomen werd na bemiddeling van Angela Merkel en François Hollande. Ze toonden zich “voorzichtig positief”, maar blijven ook “waakzaam”.

“Na woorden moeten daden volgen”, zei Tusk. Om de druk op Rusland en de rebellen in Oost-Oekraïne hoog te houden – en hen aan te moedigen het Minsk-akkoord uit te voeren – denkt Europa er voorlopig niet aan haar sancties terug te schroeven. Naast het goedkeuren van een reeks economische sancties tegen Rusland, werden al ruim 130 personen en tientallen entiteiten op een sanctielijst gezet. Dat wil zeggen dat hun tegoeden in Europa bevroren zijn en dat tegen de individuen ook een inreisverbod is ingesteld.

Zoals de Europese ministers van Buitenlandse Zaken vorige week overeenkwamen, worden er maandag een nieuwe reeks namen aan de lijst toegevoegd. Het gaat zowel om Russen als om Oekraïeners.

“We zijn zeer voorzichtig” in ons optimisme over de slaagkansen van het akkoord van Minsk, “na onze ervaringen met het eerste Minsk-akkoord”, zei Tusk. “Ons vertrouwen in de goede wil van president Poetin is begrensd.” Mocht het nodig blijken, is Europa bereid bijkomende maatregelen te nemen. De Poolse voorzitter van de Europese Raad wees er ook op welk destabiliserend effect het conflict in Oost-Oekraïne kan hebben. “Heel de Europese geopolitieke orde van na 1989 staat op het spel”, verklaarde Tusk.

‘Nog geen oorlogsboten verkopen’

Ook in de marge van de EU-top verklaarde de Franse president Hollande dat de voorwaarden voor de levering van Mistral-oorlogsbodems aan Rusland nog steeds niet zijn vervuld.

Eerder had Frankrijk “tot nader order” de levering van een eerste Mistral-oorlogsbodem aan Rusland opgeschort. Parijs had de levering verbonden aan een oplossing voor het conflict in Oekraïne. “Er is nog steeds niet aan alle voorwaarden voldaan. Ik hoop dat dat ooit wel het geval zal zijn”, liet Hollande weten. “Het mag duidelijk zijn dat indien alles in het werk wordt gesteld” om de Oekraïense crisis uit te klaren, “er op Europees niveau stappen zullen worden genomen om de sancties te verlichten” en ook “Frankrijk zich daarbij zal aansluiten”, maar “momenteel zijn we zo ver nog niet”, aldus de president.

Frankrijk en Rusland tekenden in juni 2011 een akkoord voor de verkoop van twee Franse schepen van de Mistral-klasse. Met die overeenkomst was een bedrag gemoeid van 1,2 miljard euro.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content