EU begint toetredingsonderhandelingen met IJsland

26/07/10 om 14:41 - Bijgewerkt om 14:41

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken hebben daarvoor de weg vrijgemaakt.

De Europese Unie begint dinsdag officieel te onderhandelen met IJsland over toetreding tot de EU. Dat hebben de EU-ministers van Buitenlandse Zaken maandag beslist.

IJsland had een aanvraag ingediend om lid te mogen worden van de Europese Unie nadat de financiële crisis het land zwaar in de problemen had gebracht.

Het land wil via het lidmaatschap van de EU de euro invoeren. Dinsdag zullen de toetredingsonderhandelingen formeel worden geopend tijdens een ministeriële conferentie in Brussel.

Volgens tijdelijk EU-voorzitter België heeft IJsland nog veel werk op de plank. Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere sprak over de IJslandse regels inzake de walvisvangst en over de situatie inzake Icesave.

IJsland weigert te erkennen dat het miljarden euro's moet terugbetalen aan Nederland en Groot-Brittannië. Beide landen hadden dat geld voorgeschoten wegens het faillissement van de IJslandse bank Icesave.

De besprekingen met de EU zullen naar verwachting minstens een jaar duren. Daarna moeten ze door de inwoners van IJsland bezegeld worden in een referendum.

Lees meer over:

Onze partners