EU-agent doodgeschoten in Kosovo

19/09/13 om 12:00 - Bijgewerkt om 12:00

In het noorden van Kosovo, waar veel Serviërs wonen, is een agent van de EU-politiemissie Eulex doodgeschoten.

EU-agent doodgeschoten in Kosovo

EULEX in Kosovo © Reuters

In het noorden van Kosovo, waar veel Serviërs wonen openden onbekenden het vuur op een wagen van de EU-missie met zes inzittenden. Daarbij kwam een agent van de politiemissie Eulex om het leven. Dat heeft Eulex bevestigd.

Eulex heeft een onderzoek geopend en een oproep gericht aan de lokale bevolking met de vraag informatie te leveren die zou kunnen helpen bij het onderzoek.

Op 3 november zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Kosovo, in het kader van de uitvoering van het in april gesloten akkoord over de normalisering van de relaties tussen Kosovo en Servië.

Boycot

Kosovo verklaarde zich in 2008 eenzijdig onafhankelijk, en zo'n 40.000 Serviërs in het noorden van het land weigeren nog steeds de autoriteit van Pristina te erkennen. De vorige gemeenteraadsverkiezingen werden geboycot door de Serviërs, nu zijn er wel enkele Servische lijsten. Het vlotte verloop van de verkiezingen maakt deel uit van de engagementen van het in april gesloten akkoord. Het noorden van Kosovo heeft een zekere autonomie, en Pristina oefent nauwelijks controle uit op het gebied. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners