Etienne Tshisekedi eist de overwinning op in Congo

02/12/11 om 06:22 - Bijgewerkt om 06:22

De Union pour la Démocratie et le Progrès social (UDPS), de partij van de Congolese presidentskandidaat Etienne Tshisekedi, heeft de overwinning in de presidentsverkiezingen opgeëist.

Etienne Tshisekedi eist de overwinning op in Congo

© BELGA

De UDPS spreekt van een "vooruitgang en overwinning". "De resultaten uit diverse streken in het land tonen een overwinning, met een duidelijke, onoverbrugbare en comfortabele voorsprong, ondanks de vastgestelde fraude", aldus Jacquemain Shabani, de secretaris-generaal van de UDPS.

"Dankzij deze overwinning maakt de partij zich op voor de overdracht van de macht en verzekeren we elke dialoog met alle gesprekspartners. De UDPS verzekert het Congolese volk en de internationale gemeenschap dat de partij zich engageert voor een participatie van alle Congolezen aan een nationale wederopbouw", luidt het.

De mensenrechtencommissaris van de Verenigde Naties waarschuwde er nog voor dat in Congo post-electoraal geweld dreigt als de politici geen stappen ondernemen om tot kalmte aan te manen in het gespannen land. Volgens de VN hebben de veiligheidstroepen of aanhangers van politieke partijen sinds 26 november minstens 10 mensen gedood. (Belga/TE)

Onze partners